Eminlatif, İnal’a hayırlı olsun dileklerini ileterek, Derneğin çalışmaları ile ilgili bilgi verdi. Batı Trakya Türkleri’nin Türkiye’deki sorunlarının büyük oranda çözüm bulduğunu dile getiren Eminlatif, bundan sonra ağırlığı Batı Trakya’ya vereceklerini ifade etti.
Bölgede soydaşların büyük bölümünün çiftçilik ve hayvancılıkla geçimini sağladığını hatırlatan Eminlatif, ”Bu noktada da tütün ön plana çıkıyor. Ancak son yıllarda tütün para etmiyor. Ürüne yönelik destekler de azaldı. Hayvancılık da her geçen gün azalıyor. Yaka bölgesinde önemli geçim kaynağı kirazın geleneksel türünde ihracata yönelik bir değişim gündeme geldi. Bölgede merhum liderimiz Dr. Sadık Ahmet’in oğlu işadamı Levent Sadık
Ahmet’in kurduğu tesis Batı Trakya için çok önemli bir hamle” dedi.
35 LİRADAN ALICI BULUYOR
Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Hayrettin İnal da, ”Faaliyetlerinizi ilgi ile izliyorum. Çok güzel işler yapıyorsunuz. İnşallah Batı Trakya’ya yönelik hep beraber güzel projelere imza atarız” diye konuştu.
Memleketi Batı Trakya’ya gittiğini ve bölgeyi iyi bildiğini anlatan İnal, ”Hayvancılıkla ilgili bir şeyler yapılabilir. Türkiye Balkanlardan hayvan alım yapıyor. Bu bölge ekonomisine katkı sağlar. Ayrıca oradaki soydaşlara daha iyi kazanç sağlayacak tütüne alternatif ürünler sunulabilir. Örneğin Bursa’da çileğin yanına bazı bölgelerle yaban mersinini gündeme aldık. Yaptığımız analizlerde toprağın buna uygun olduğunu tespit ettik. Üretici kilogramını 35 liradan satıyor. Bu meyve Almanya’da market raflarında 80 TL civarından alıcı buluyor. Batı Trakya’da hep birlikte belirli bölgelerde toprak analizi yapıp bu tür ürünleri gündemle getirebiliriz. Bu noktada elimden geleni yapmaya hazırım” ifadelerini kullandı.