Dünya genelindeki kestane yetiştiricileri, kestane mamulleri üreticileri ve akademisyenleri bir araya getiren 6. Avrupa Kestane Sempozyumu 8-12 Eylül’de Portekiz’in Villa Pouca şehrindeki Aguiar ilçesinde yapıldı. Sempozyumda Türkiye’yi temsilen Ondokuz Mayıs Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ümit Serdar ile Bursa’da Kurulu modern tesislerinde Kardelen, Cardelion ve Yaylacık markalarıyla kestane şekeri ve kestane mamulleri üreten İlka Şekerleme’nin Ticaret Müdürü Deniz Utku Özdemir birer sunum yaptılar. Türkiye’de üretilen kestane şekeri ve diğer kestane mamullerinin fiyat avantajlarını anlatan Özdemir, Türkiye’de buharlı sistemle soyulmuş ve donmuş iri kestanelerin yüksek katma değere sahip olduğunu belirtti.
KARLI ÇIKARSINIZ
Avrupa’da, Türkiye’de üretilen kestane mamullerinin pahalı olduğu yönünde yanlış bir kanı olduğunu gile getiren Özdemir, ”Katma değeri oldukça yüksek olan iri kestanenin buharla soyularak dondurulmuş haliyle, kestane şekeri, çikolatalı kestane şekeri fiyatlarımız çok uygundur. Türkiye’den doğru ürünleri tercih ederseniz kârlı çıkarsınız” dedi. İlka Şekerleme olarak bölgelerinde kestane üretimini destekleyen çalışmalar yaptıklarının altını çizen Özdemir, ”Bu çalışmalarla şekerlemeye uygun iri kestane türlerini geliştirmek istiyoruz” diye konuştu. Özdemir, Türkiye’den kestane mamullerini ithal etmek isteyenlere her türlü kolaylığı sağladıklarını ve tesislerin dünyaca geçerliliği olan sertifikalarla akredite edildiğini söyledi.
FAYDALI GÖRÜŞMELER YAPILDI
Organizasyonda katılımcı olarak yer alan İlka Şekerleme Genel Müdürü Mümin Akgün ise, yararlı görüşmeler yaptıklarını ifade etti. Akgün, 6. Dünya Kestane Kongresi’nin 3-7 Ekim 2016 tarihleri arasında Antalya’da yapılacağını da sözlerine ekledi