HALİL ÖZÇOBAN
Kaçması veya suça karışmasında yüksek risk görülen kişiler elektronik kelepçeyle kontrol altında tutuluyor. Herhangi bir suçtan dolayı cezasının bir bölümünü çektikten sonra denetimli serbestlikten yararlanma hakkını kazanarak özgürlüklerine kavuşan hükümlülere bu kelepçeler, işledikleri suçun vasıflarına göre takılıyor.
KİMLERE TAKILIYOR?
Örneğin, elektronik kelepçe genellikle belirli yerlere gitmeleri mahkemece yasaklanan yada belirlenen bir konut, yer ve bölgeden çıkmasına izin verilmeyenlere takılıyor. Ayrıca yine denetimli serbestlik kararıyla bazı kişilerin yanına ve adreslere yaklaşmaları yasaklananlar da kelepçeli yaşama boyun eğmek zorunda kalıyor.
170 KİŞİDE VAR
Yetkililer, Bursa’da yüzde 17’si bayan toplam 170 kişide elektronik kelepçe bulunduğunu söylüyor. Kelepçenin uygulama saatlerinin bulunduğunu da anlatan yetkililer, “Hırsızlıktan cezaevine girip, denetimle serbestlikten faydalanıp serbest kalan kişiye takılan elektronik kelepçe, işlediği suçlar gece ise, saat 22.00’den 08.00 kadar evden çıkmamasını kontrol altında tutuyoruz. Hükümlüleri adım adım uydu sistemiyle izliyoruz’ diyor.
7/24 takip
Elektronik izleme, AB ülkeleri ile ABD’de yıllardır kullanılıyor. Kişinin el ya da ayak bileğine takılan saat benzeri bu cihaz, hiçbir şekilde de çıkartılamıyor. İzlemenin yapıldığı merkeze gönderilen sinyal sayesinde hükümlünün 24 saat adım adım takibi sağlanıyor. El veya ayak bileğine takılan kelepçe, zanlının mağdura yaklaşması durumunda da merkeze sinyal veriyor. Ardından devreye güvenlik güçleri giriyor. Böylece yeni bir suç işlemesinin önüne geçiliyor.