Geliştirilen yeni yazılım ile her mükellefin, her sektörün ve her ilin risk puanlaması yapılacak. Kurul, denetimlerini bu risk puanına göre yoğunlaştıracak. Bu sayede kayıp kaçağın büyük oranda azaltılması hedefleniyor.Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, söz konusu programın elde edilen verileri vergi kayıp ve kaçağına yol açtığı düşünülen 500’den fazla risk senaryosu ile test ederek tespit yaptığını söyledi.
Şimşek, ‘VDK bünyesinde kurulan Risk Analiz Merkezi tarafından geliştirilen yeni program sayesinde mükelleflerin risk profilleri ve Türkiye geneli risk haritası hazırlanabilecek. Artık, son 5 yıl içinde ikiden fazla zarar beyan eden veya vergi cenneti ülkelerle yüksek miktarlı işlem yapanlar yüksek risk grubunda değerlendirilecek’ dedi.
HEDEF SORUNLARI AZALTMAK
VDK’nın belirlediği risk puanlarını göz önünde bulundurarak incelemede öncelikli mükellefleri ayrıştırdığını ifade eden Şimşek, bunun ardından ise sektörler, mükellef grupları ve mükellefler, bölgeler, iller ve vergi daireleri bazında tasnifin yapıldığını kaydetti.
Bakan Şimşek, ”Hazırlanan mükellef risk durum raporu ve Türkiye geneli risk haritası sayesinde incelemelerde öncelik tanınacak mükellefler ile inceleme ve denetim çalışmalarının planlanması ve bu planların uygulanmasında karşılaşılacak sorunların en aza indirilmesini hedefliyoruz’ diye konuştu.
EN RİSKLİ İL HAKKARİ
Mehmet Şimşek, yapılan değerlendirme çalışmaları neticesinde tüm illerin risk puanının çıkarıldığını dile getirdi. Bakan Şimşek, vergisel açıdan en riskli illerin Hakkari, Kocaeli, Siirt, Diyarbakır ve İstanbul, riski en düşük olan illerin ise Ardahan, Bayburt, Muğla, Aydın ve Edirne olduğunu ifade etti.