Kayıt dışı işçi çalıştıranlar dikkat! İşte sizi bekleyen cezalar…

Olay Gazetesi Yazarı Fatih Acar, kayıt dışı istihdam yaratan işverenleri bekleyen cezaları köşesinde paylaştı…

Kayıt dışı işçi çalıştıranlar dikkat! İşte sizi bekleyen cezalar…

Acar, yazısında şu ifadeleri kullandı:

İşverenlerimiz kayıt dışı istihdam sonucu çok önemli cezalar ödemek zorunda kalabilir.

Daha önceki yazılarımızda kayıt dışı istihdamla ilgili önemli açıklamalarda bulunmuştuk.Bu sorunun çözümünün ne kadar önemli olduğu, rakamsal büyüklüğü ve yapılması gereken çözüm önerilerini ayrıntılı bir şekilde açıklamıştık.

Kayıt dışı istihdam, çalışanların sosyal güvenceden mahrum kalmalarının yanı sıra devlet açısından ise çok önemli miktarda vergi ve prim kaybına neden oluyor. Bu durum da kayıt dışılıkla mücadelede caydırıcılığın önemini ortaya çıkartıyor. Bu noktada sosyal güvenlik mevzuatında yer alan idari para cezalarının miktarı önem arz ediyor.

Kayıt dışı istihdamla mücadelede asli yaptırımın, sigortalı tesciline ilişkin uygulanan idari para cezası olduğunu söyleyebiliriz. Bunun yanı sıra kayıt dışı istihdam durumunda işyerinin tescil edilmemesi, prim belgelerinin düzenlenmemesi/eksik düzenlenmesi, işyeri kayıtlarının geçersizliği gibi nedenlerle de başkaca idari para cezaları uygulanabiliyor. Bugünkü yazımızda sigortalı tescilinin yapılmaması halinde uygulanan idari para cezasından ve 2024 yılında ceza tutarının ne kadar olduğundan bahsedeceğiz.

5510 Sayılı Kanun’un 102. maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde (4/a) kapsamındaki sigortalılığa ilişkin bildirgenin süresinde verilmemesi halinde uygulanacak idari para cezaları düzenlenmiş. Bu madde hükmüne göre uygulanacak idari para cezaları üçlü bir ayrıma tabi tutulmuş. Bu idari para cezalarını aşağıdaki şekilde açıklamak mümkün:

Sigortalılığa İlişkin Bildirgenin Süresi Dışında veya Belirlenen Usule Aykırı Şekilde Verilmesi Durumunda Cezai Müeyyide

Sosyal güvenlik mevzuatımıza göre, sigortalı işe giriş bildirgesini, 5510 sayılı Kanunda belirtilen süre içinde (sigortalı işe başlamadan bir gün önce) ya da Kurumca belirlenen şekle ve usule uygun (e-sigorta yoluyla) vermeyenler hakkında her bir sigortalı için asgari ücret tutarında idari para cezası uygulanıyor. Dolayısıyla 2024 yılı için söz konusu fiil için uygulanacak idari para cezasının tutarı sigortalı başına 20.002 TL olacak.

Ancak burada belirtmek gerekir ki işveren tarafından sigortalı işe giriş bildirgesi;

-İnşaat, balıkçılık ve tarım işyerlerinde işe başlatılacak sigortalılar için, en geç çalışmaya başlatıldığı gün,

-Yabancı ülkelere sefer yapan ulaştırma araçlarına sefer esnasında alınarak çalıştırılanlar ile Kuruma ilk defa işyeri bildirgesi verilecek işyerlerinde; ilk defa sigortalı çalıştırmaya başlanılan tarihten itibaren bir ay içinde çalışmaya başlayan sigortalılar için, çalışmaya başladıkları tarihten itibaren en geç söz konusu bir aylık sürenin dolduğu tarihe kadar,

-Kamu idarelerince istihdam edilen 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununa göre işsizlik sigortasına tabi olmayan sözleşmeli personel ile kamu idarelerince yurt dışı görevde çalışmak üzere işe alınanların, çalışmaya başladıkları tarihten itibaren bir ay içinde, kuruma verilmesi halinde, sigortalılık başlangıcından önce bildirilmiş sayılıyor.

Sigortalı tescilinde dikkat edilmesi gereken bazı hususları ise şöyle sayabiliriz:

İşe başlamadan önce işe giriş bildirgesi verilmesi gereken nitelikte bir işyeri de olsa, pazartesi günleri çalışmaya başlayanların işe giriş bildirgeleri aynı gün verilirse idari para cezası uygulanmıyor.

Yeni tescil edilen bir işyerinde ise ilk alınan işçilerin işe giriş bildirgeleri çalışmaya başlama tarihinden itibaren bir ay içinde verilebiliyor. Ancak bu hak, aynı işyerine söz konusu bir aylık sure içinde de olsa daha sonra alınan işçiler

için geçerli değil. İlk çalışanlardan sonraki bir aylık süre içinde işe alınan diğer sigortalıların işe giriş bildirgeleri de söz konusu bir aylık sürenin sonuna kadar ilgili üniteye verilmesi gerekiyor.

Hata ile aynı işverene ait olmakla birlikte başka bir işyeri dosyasından verilen işe giriş bildirgesi nedeniyle idari para cezası uygulanmıyor.

4/a kapsamında sigortalı olanlarla ilgili olarak, aynı işverene ait bir işyerinden çıkarak, hizmet akdi sona ermeden yine aynı işverene ait başka bir işyerinde çalışmaya başlayan sigortalılar için, ikinci işyerinden sigortalı işe giriş bildirgesinin, ilk işyerinden de sigortalı işten çıkış bildirgesinin süresi dışında verilmesi halinde idari para cezası uygulanmıyor.

Sigortalılığa İlişkin Bildirgenin Verilmediğinin Kurumca Çeşitli Yollarla Öğrenilmesi Durumunda Cezai Müeyyide

İşverenlerin, 4/a kapsamında sigortalı sayılan kişiler için işe giriş bildirgesini vermediğinin,

– Mahkeme kararından,

– Kurumun denetim ve kontrolle görevli memurlarınca yapılan tespitlerden,

– Diğer kamu idarelerinin denetim elemanlarının kendi mevzuatları gereğince yapacakları soruşturma, denetim ve incelemelerden,

– Bankalar, döner sermayeli kuruluşlar, kamu idareleri ile kanunla kurulan kurum ve kuruluşlardan, alınan bilgi ve belgelerden anlaşılması halinde bildirgeyi vermekle yükümlü olanlar hakkında her bir sigortalı için aylık asgari ücretin iki katı tutarında idari para cezası uygulanıyor.

Dolayısıyla 2024 yılı için söz konusu fiil için uygulanacak idari para cezasının tutarı sigortalı başına 40.004 TL olacak.

Olay Gazetesi Yazarı Fatih Acar’ın yazısının tamamı için tıklayın…

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X