Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kasım ayında maydanozda 5,1, patateste 4, mandalina, kabak ve kuru incirde 3,6, salatalıkta, kuru kayısıda 3,2, elmada 3,1 kat üretici market fiyat farkı olduğunu bildirdi.
Bayraktar, yazılı açıklamasında, üretici ve market fiyatlarına ilişkin değerlendirmede bulundu.
Kasımda üreticiden markete maydanozda yüzde 409,17, patateste yüzde 304,78, mandalinada yüzde 262,74, kabakta yüzde 259,57, kuru incirde yüzde 255,71, kuru kayısıda yüzde 224, salatalıkta yüzde 221,86 ve elmada yüzde 212,61 fiyat artışı görüldüğünü belirten Bayraktar, fiyat farkının maydanozda 5,1, patateste 4, mandalina, kabak ve kuru incirde 3,6, salatalıkta, kuru kayısıda 3,2, elmada 3,1 kata çıktığına dikkati çekti.
‘Üreticide 20 kuruş markette 1 lira’
TZOB Genel Başkanı Bayraktar, “Bugün üreticide 20 kuruş olan maydanoz markette 1 lira 2 kuruşa, 42 kuruş olan patates 1 lira 68 kuruşa, 58 kuruş olan mandalina 2 lira 10 kuruşa, 78 kuruş olan kabak 2 lira 82 kuruşa, 7 lira olan kuru incir 24 lira 90 kuruşa, 10 lira olan kuru kayısı 32 lira 40 kuruşa, 86 kuruş olan salatalık 2 lira 77 kuruşa, 96 kuruş olan elma 3 lira 1 kuruşa satılıyor” ifadesini kullandı.
‘En çok düşüş kuru incirde’
Bayraktar, kasımda market fiyatlarında patates ve kuru üzümde değişim görülmediğini, fiyat düşüşünün yüzde 24,32 ile en fazla kuru incirde gerçekleştiğini belirtti. Bayraktar, “Kuru incirdeki fiyat düşüşünü yüzde 13,48 ile tavuk eti, yüzde 13,37 kuru kayısı, yüzde 10,38 ile limon, yüzde 10,23 ile elma, yüzde 1,99 ile toz şeker, yüzde 1,89 ile maydanoz, yüzde 1,63 ile nohut, yüzde 1,17 ile Antep fıstığı izledi. Markette en fazla fiyat artışı ise yüzde 37,04 ile yeşil soğanda görüldü. Yeşil soğandaki fiyat artışını yüzde 20,78 ile marul, yüzde 19,99 ile kuru soğan, yüzde 16,08 ile domates, yüzde 15,39 ile lahana, yüzde 13,43 ile fındık, yüzde 12,33 ile yeşil mercimek takip etti” değerlendirmesinde bulundu.
Kasım ayında üretici fiyatlarında marul, kuru üzüm, kuru incir ve süt fiyatlarında değişim olmadığına işaret eden Bayraktar, en fazla fiyatı düşen ürünün yüzde 27,63 ile elma olduğunu ifade etti. Üreticide en fazla fiyat artışının yüzde 75,25 ile yeşil soğanda görüldüğünün altını çizen Bayraktar, şunları kaydetti:
“Yeşil soğanda ara dönem olması nedeniyle hasat edilen ürün miktarındaki azalmaya bağlı olarak fiyat artışı görülmüştür. Domateste ise arzın örtü altından sağlanmaya başlaması fiyatlarda artışa yol açmıştır. Ispanak, pırasa, karnabahar gibi ürünlerde hasadın yeni başlaması, lahanada ise önemli üretim merkezi olan Niğde’de hasadın tamamlanması fiyatlara yansımıştır. Fiyatı düşen ürünler içindeki patateste rekoltede görülen artışın yanı sıra havaların sıcak gitmesiyle birlikte yaşanan kalite kayıpları fiyatta düşüşe yol açmıştır. Elmada ise talepteki daralmaya bağlı olarak fiyatlar gerilemiştir. Özellikle komşu ülkelerde görülen sıkıntılar ve Rusya ile yaşanan sorunlar, ihracatı olumsuz etkileyebilir. Bu durumun üreticiye yansıtılmaması, üreticinin mağdur edilmemesi için desteklenmesi gerekiyor.”