Ege Üniversitesi (EÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. İbrahim Duman, karpuzda kabak aşısını Türkiye’de ve dünyada yeni bir uygulama olmadığını, ancak bilinçsizce yapıldığı için tüketiciye bazı sorunlarıyla yansıdığını bildirdi.
Üreticinin kabak aşılı karpuzu tercih etmesinin ‘hastalıktan koruma’, ‘yüksek verim’ ve ‘erken ürün’ olarak sayılabilecek 3 ana nedeni bulunduğunu vurgulayan Duman, ”Kabak aşılı karpuz meyvesini kestiğinizde, meyve eti sert ve lifli bir yapıda olur. Aşısız karpuz yumuşak meyve etine sahiptir ve lifsizdir. Şu an ben piyasadaki karpuzların yüzde 90’ının aşılı olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim” ifadelerini kullandı.
TÜKETİMİ DÜŞÜRDÜ
İzmir Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkan Yardımcısı Yusuf Gündoğdu da, karpuzda kabak aşısının tüketimi düşürdüğünü kaydetti. Tüketicinin, tadı ve kokusu olmadığı için karpuz yemekten vazgeçtiğini savunan Gündoğdu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın kabak aşılı karpuz ekimini yasaklaması gerektiğini savundu. Gündoğdu, ”Örneğin İran’dan orijinal karpuz geliyor, kilogramı 2,5 lira ama insanlar aldı mı bir kez daha almak istiyor. Biz ise 30 kuruşa karpuzu satamıyoruz. Bakanlığın buna bir önlem alması lazım” dedi.