Karacabey’de domates hasadı sorunlu başladı

Karacabey Ovası’nda geçtiğimiz ay etkili olan sağanak yağmur ve dolunun ardından, salçalık domates hasadı sıkıntılı başladı. Bu yıl rekoltenin düşük olacağını belirten Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, ayrıca yeterli sayıda mevsimlik işçi bulamamaktan da

Karacabey’de domates hasadı sorunlu başladı

Türkiye’nin salçalık domates üretiminin yüzde 40’ını tek başına karşılayan Karacabey Ovası’nda 18 Temmuz’da etkili olan sağanak yağmur ve dolunun ardından ürün hasadı sıkıntılı başladı. 

Yağmur ve dolunun etkili olduğu tarım arazilerinde, bir tür mantar hastalığı olan ‘mildiyo’ ve ‘pas akarı’ ile de mücadele eden ve bu yüzden rekoltede düşüş bekleyen üreticiler, aynı zamanda mevsimlik işçi bulamamaktan yakınıyor. 

Karacabey Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, ilçede yaklaşık 683 bin dekar alanda tarım yapıldığını ve bu yıl 80-90 bin dekar alana domates ekildiğini belirtti. Ülkedeki salçalık domates ihtiyacının önemli bölümünün Karacabey Ovası’ndan karşılandığını vurgulayan Erdem, ‘Türkiye’nin ihtiyacı olan ve yurt dışına ihraç edilen salçalık domateslerin yaklaşık yüzde 40’ı Karacabey’in verimli arazilerinde üretilmekte. Salçalık domates bizim çiftçilerimiz açısından birinci derecedeki üretim çeşidi. Geçen yıllara göre rekolte çok daha düşük. Hava şartları bu yıl domatesin istediği şekliyle gitmedi. Rekoltemiz düşük olacak’ diye konuştu. 

100 BİN TON İHRAÇ EDİLİYOR

Türkiye’de yılda ortalama 350 bin dekar alana domates ekildiğini aktaran Karacabey Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, Karacabey’deki salçalık domatesin deseni, rengi ve aromasıyla farklı bir güzelliğe sahip olduğunu ifade ederek, salçalık domateste Karacabey’in bu özellikleriyle öne çıktığını dile getirdi. Türkiye’de üretilen salça miktarının 300 bin ton civarında olduğunu belirten Erdem, ‘Türkiye’nin kullandığı salça miktarı 200 bin ton. 100 bin ton salça da ihraç ediliyor’ dedi.

’10 BİN DEKAR DOMATESTE ZARAR’

Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, 18 Temmuz’da etkili olan sağanak yağmur ve dolunun, Karacabey ve Mustafakemalpaşa ilçelerindeki tarım arazilerinde zarara yol açtığını da ifade ederek, ‘Son yaşanan dolu felaketi dolayısıyla Mustafakemalpaşa’da 36 bin dekar, Karacabey’de ise 14 bin 599 dekar arazi zarar gördü. Yaklaşık 51 bin dekar içinde bulunan 10 bin dekar domates arazisi yerle bir oldu. Burada çiftçilerimiz büyük bir mağduriyet yaşadı. Karacabey’deki 683 bin dekar tarım arazisinin 320 bin dekarı, Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) giriyor. Geri kalan 360 bin dekarı kayda giremiyor. O arazilerin yüzde 80-85’i miraslı yerlerden dolayı kayda giremiyor’ diye konuştu.

MEVSİMLİK İŞÇİ YOK

Yağışların ardından çeşitli hastalıkların devreye girdiğini anlatan Erdem, domateslerde bir tür mantar hastalığı olan ‘mildiyo’ ve ‘pas akarı’ hastalıklarının görüldüğünü, bunların da verim düşüklüğüne neden olduğunu belirtti. Üreticilerin mevsimlik işçi bulamadığını da ifade eden Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, ‘Yeterli sayıda mevsimlik işçi yok. Şu anda İzmir ve Manisa bölgelerinde de domates toplanıyor. Üç bölgede aynı anda toplanmaya başlanınca işçi sıkıntısı da yaşıyoruz. Bunun dışında bir kısım makinelerimiz İzmir’deki çiftçilere yardıma gitti. Domatesteki hastalıkların dışında işçilik sorunları var’ görüşünü dile getirdi. 

‘FİYATLAR ÜÇ YILDIR DEĞİŞMEDİ’

Son üç yıldır domatesin alım fiyatının 25 kuruş olduğunu belirten Erhan Erdem, ‘Üç yıldır fiyatlar hiç değişmedi. Girdi maliyetlerimiz yüzde 50-70’e kadar arttı. Bazı ürünlerde girdi maliyetlerinde yüzde 100 artış oldu. Buna rağmen domatesin alım fiyatının hala 25 kuruşta kalması çiftçileri çok üzüyor’ ifadelerini kullandı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X