Dilek Atlı
Her 9 kadından biri, hayatının belirli bir döneminde meme kanserine yakalanıyor… Erken tanının öneminin altını çizen uzmanlar, taramaların aksatılmaması konusunda uyarılarda bulunuyor. Ailesel kanser riskinin yüksek olduğu meme kanserinde araştırmalar, erken teşhisin yüzde 96 oranında hayat kurtardığını gösteriyor.
Konuyla ilgili olarak VM Medicalpark dün gerçekleştirilen Meme Kanseri Farkındalık Paneli’nde sivil toplum kuruluşlarından kadın temsilcilere, işkadınlarından farklı kurumlardan kadın katılımcılara kadar kanserden korunma, tanı ve tedavi hakkında bilgi verildi.
‘TANI VE TEDAVİDE ÖNCÜ İL’
Meme kanserinde farkındalık yaratmak üzere düzenlenen panelde VW Medicalpark Genel Müdürü Prof. Dr. Sedat Demir, bilinçlenmenin önemine değindiği konuşmasında, “Kanser, dünyadaki ölüm nedenleri arasında ilk sıralarda gelen bir sağlık sorunu. Çevresel koşullar, kanserojen maddeler ve beslenme alışkanlığı, kansere neden olan unsurlar arasında bulunuyor. Korunma, erken tanı ve tedavi, kanserle mücadelede en önemli adımlar. Meme kanseri, erken tanı sayesinde yüzde 100 tedavi edilen bir kanser türüdür. Bu bakımdan, sivil toplum kuruluşları ve sağlık kuruluşları, kanserle ilgili bilinci yaymak üzere öncüler’ dedi.
Bursa’nın, Güney Marmara Bölgesi’nde kanser tanı ve tedavisinde öncü bir il olduğunu aktaran Demir, VW Medicalpark bünyesinde gerekli tüm cerrahi ve medikal hizmetin verildiğini belirterek, şunları kaydetti:
“İleri cerrahi ve medikal tedavi anlamında birkaç ay içinde radyoterapi ve nükleer tıp bölümleri açacağız. Ayrıca Bursa’ya bir onkoloji araştırma enstitüsü kazandırmak için altyapı çalışmaları yapıyoruz.”
FARKINDALIK GELİŞTİRMEK
Meme kanseri ile ilgili olarak farkındalık geliştirmenin önemine işaret edilen panelde VW Medicalpark Tıbbi Direktörü Sadık Kılıçturgay, konuyla ilgili olarak gerçekleştirilen organizasyonların faydalarına anlattı. Panelde ayrıca, Genel Cerrah Opr. Dr. Turgay Yazıcı, Plastik Cerrah Opr. Dr. Derya Bingöl, Psikiyatrist Uzm. Dr. Ebru Öztepe Yavaşçı da, meme kanseri tanı ve tedavisiyle ilgili bilgiler verdi.
Konuşmacılar arasında meme kanseri hastalığı ve tedavisi geçirmiş hastalar da yer alarak, katılımcılara geçirdikleri süreci aktardılar.
‘KANSERLE YAŞAMAYI ÖĞRENDİM’
Meme kanseri olduktan sonra tedavi gören Duygu Aydın, yaşadığı süreci ve önerilerini şu sözlerle paylaştı: “Annesi meme kanserine yakalanmış, tedavi görmüş bir kadın olarak ben de meme kanseri oldum ve tedavi gördüm. Erken teşhisin önemi büyük. Kemoterapi ve radyoterapi tedavisi gördüm. Kanseri kabul ettim ama teslim olmadım. Problem yok onunla birlikte yaşayabilirim dedim. İnanç ve annelik beni ayakta tuttu. Doktorlar bu süreçte çok önemli. Bir diğer önemli unsur ise çevrenizdeki kişilerin yaklaşımı. Pozitif olmak, duyarlı olmak gerekiyor.”