Kalp krizi, kalbi besleyen damarlardan bir tanesinin ani olarak tıkanmasına bağlı olarak gelişir. Kriz, tıkanan damarın kalbi beslediği bölgede kalp dokusunun hücrelerini yitirmesine neden olur ve ölüme varan sonuçlar doğurur. Bu tür durumlarda ne yapılacağının bilinmesi hayati bir önem taşır. İşte kalp krizi sırasında bilinmesi gereken ilk yardım tekniği.
Kalp krizinin belirtileri
Göğüste, sol kolda, sırtta, mide bölgesinden çeneye doğru yayılan kalp ağrıları kalp krizinin habercisi sayılır. Çok şiddetlidir ve başlangıcı da çoğunlukla ani bir şekilde gelişir. Göğüs ağrısı, nefes darlığı, terleme ve bulantı kalp krizinin en önemli belirtileridir. Bununla birlikte farkına varılmadan ve herhangi bir ağrı hissedilmeden de kalp krizi gerçekleşebilir. Belirti vermeden yaşanan kalp krizleri ölümcül olabilmektedir. Kalp ağrısı gibi belirtiler ortaya çıkar çıkmaz kişinin tam donanımlı bir hastaneye başvurması ve sağlık yardımı alması gerekmektedir.
Kalp krizi esnasında ne yapılmalı?
Kendiniz ya da etrafınızdaki birinin kalp krizi geçirdiğini düşünüyorsanız hemen ambulans çağırın. Doktorlar gelmeden panik yapmamaya çalışın. Sağlık ekibi gelmeden önce derin nefes almaya ve öksürmeye başlayın. Derin solunum akciğerlerin oksijen almasını sağlar ve öksürük göğüsleri uyararak kalp ritmini geri getirmeye yardımcı olur.