Diyetisyen Fulya Bozdemir, bu haftaki yazısında neden kuşkonmaz yemeliyiz konusunu ele aldı.
Neden kuşkonmaz yemeliyiz?
- Kalorisi düşük olmasına rağmen besin içeriği oldukça zengindir.
Kan pıhtılaşması ve kemik sağlığı için gerekli olan K vitamini deposudur. Folat içeriğinin yüksek olması ile sağlıklı hamilelik için önem taşır. Ayrıca A vitamini, C vitamini, demir, çinko, riboflavin de içerir.
- Çok iyi bir antioksidandır.
Son zamanlarda glutatyon için yapılan araştırmalar ve uygulamalar oldukça fazla. Hücre korunduğu müddetçe yaşlanmamız gecikiyor, hastalıklara karşı dirençli oluyoruz. Hücreyi koruyanlar ise antioksidanlardır. Kuşkonmaz antioksidan oranı yüksek bir sebzedir. Glutatyonun yanı sıra, E ve C vitaminlerini de içerir. Quarcetin, isorhamnetin, kaempferol da diğer içeriklerindendir ve tüm bu içeriklerin antienflamatuar, antiviral ve antikanser olduğu gösterilmiştir.
- Sağlıklı hamilelik için gereklidir.
Kuşkonmaz en önemli folat kaynaklarındandır. Folat kırmızı kan hücrelerinin oluşmasına, sağlıklı büyüme ve gelişme için DNA üretilmesine yardımcı olur. Bebeği nöral tüp defektine karşı korumaya yardımcı olur.
- Sindirimi destekler.
Sindirim için en önemli desteklerden biri lif tüketimidir. Çözünebilir lif bakımından zengin olan kuşkonmaz, bağırsaklardaki dost bakterileri de besler. Bu bakteriler B12 ve K2 vitamini üretimini de destekler.
- Kilo vermeye yardımcı olur.
Kalorisi düşük oluşu ve sindirimi desteklemesi ile diyetlerde sıklıkla kullanılır. Ödem atımı ve proteinin sindirimine de yardımcı olur.