Palandöken yaptığı açıklamada, küçükbaş hayvan derisinin 10 lira, büyük baş hayvan derisinin de 90-100 lira civarında satış değeri bulunduğunu belirtti. Palandöken, kurban derilerinin toplam değerinin ise 100 milyon liraya ulaştığını bildirdi.
Deri işletmelerinin ihtiyaç duydukları ham derinin büyük bölümünü ithalat yoluyla sağladıklarını ifade eden Palandöken, geçen yıl 1,6 milyar dolarlık deri ve deri eşya ithalatı yapıldığına ve bunun 286,9 milyon dolarlık kısmını ham postlar ve derilerin oluşturduğuna dikkati çekti.
YÜZME MAKİNESİ ÖNERİSİ
Kurban bayramlarında kalitesiz bıçaklarla tecrübesiz kasapların kestiği kurbanların derilerinin kullanılamaz hale geldiğini belirten Palandöken, şunları kaydetti:
”Her yıl 20 milyon liralık deri heba oluyor. Acemi kasaplar deri üzerinde et parçalıyor. Kesim ve yüzüm sırasında deride meydana gelen bıçak yaraları ve yetersiz tuzlama nedeniyle bakteri oluşumu derilerin israf olmasına yol açıyor. Bu hatalardan dolayı kurban derilerinin en az yüzde 20’si kullanılamaz hale geliyor. Belediyelerimizin kurban kesimleri için ayırdığı alanlarda deri yüzme makinelerini artırması faydalı olacaktır. Belediyelerin bu hizmetleri en iyi şekilde yerine getirmesi için kurban derilerini toplayan kurum ve kuruluşlar da katkı vermelidir.”