RABİA DENİZ
Türkiye’de her yıl 15-20 bin çocuk, kalça çıkığı rahatsızlığı geçiriyor. Gelişimsel kalça çıkığının önemli bir ortopedik ranatsızlık olduğunu belirten uzmanlar, tedavi edilmemesi halinde hasatlığın sakatlığa yol açtığı uyarısında bulunuyor. Doruk Yıldırım Hastanesi’nde düzenlenen gelişimsel kalça çıkığı hastalarla buluşma etkinliği, bu yıl da duygusal anların yaşanmasına neden oldu.
Doruk Sağlık Grubu Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Tayfun Açıkgöz, her yıl olduğu gibi bu yıl da hastanede düzenlediği buluşmada, ailelere sürpriz yaptı. Açıkgöz, hasta buluşmasında tedavi gören bebeklerin protezini çıkartarak tedavi sürecini tamamladı.
AİLELERİN MUTLULUĞU…
Çocuklarının tedavi sürecinin tamamlandığını kameralar karşısında öğrenen aileler, mutluluktan gözyaşlarını tutamadı. Gelişimsel kalça çıkığının önemli bir ortopedik sorun olduğunu anlatan Açıkgöz, doğru tedavi yapılmadığı durumda, hastalığın kalıcı sakatlıklara neden olabileceğini belirtti. Hastalıkta erken teşhisin önemli olduğuna dikkati çeken Op. Dr. Açıkgöz, “Hastalığın toplumda görülme oranı yüzde 1.4 dür. Ülkemizde yılda 15-20 bin kalça çıkıklı bebek bulunmaktadır. Erken dönemlerde uygulanan tedavilerden iyi, yüz güldürücü neticeler alınması nedeniyle erken teşhis ve tedavisi son derece önemlidir. Bu nedenle ailelerin özellikle risk gurubunda bulunan bebeklerini gecikmeden sağlık kontrolünden geçirmeleri gerekir” dedi.