‘Kadınlar bu kabustan 20 dakikada kurtulabilir!’

Çalışmalara göre, Türkiye’de menopozdaki kadınların yarısı, doğurganlık çağındaki kadınların ise üçte biri değişik derecelerde idrar kaçırma sorunu yaşıyor. Doç. Fuat Demirci, özel ve sosyal yaşamda sıkıntı yaşatan bu sorunun 20 dakikada çözüme kavuşturul

‘Kadınlar bu kabustan 20 dakikada kurtulabilir!’

Erkeklerin de başına gelebilen idrar kaçırma sorunu daha çok kadınlarda görülüyor, özel, sosyal ve hijyenik sorun yaratıyor. 

 

Kadın Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Fuat Demirci,idrar kaçıran beş kadından dördünün idrar kaçırmayı yaşlanma ve doğumun doğal bir sonucu olarak gördüğüne dikkat çekerek tedavi için beş kadından ancak birinin hekime başvurduğunu söyledi.

 

İDRAR KAÇIRMA TEDAVİ EDİLMESİ GEREKEN CİDDİ BİR HASTALIK!

 

İdrar kaçıran kadının sürekli ped veya bez kullanmak zorunda olduğunu, sosyal ilişkilerden kaçındığını ve kendini evi ile sınırlandırdığını belirten Demirci, bu durumun bazen ciddi psikolojik sorunlara ve depresyona neden olduğunu vurguladı.

 

İDRAR KAÇIRMANIN EN ÖNEMLİ NEDENLERİ

 

Kadın Hastalıkları uzmanının verdiği bilgiye göre, idrar kaçırmanın en önemli nedeni pelvis tabanının ve idrar torbasının destek dokusunun zayıflaması. Stres tipinde, hasta öksürüp aksırdığı, zorlandığı zaman istem dışı idrar kaçırıyor. 

Bu durum genellikle çok sayıda doğum yapma, iri bebek doğurma, evde kendi kendine doğum yapma, zor doğum yapma, müdahaleli doğum yapma ya da eğitimli olmayan kişiler tarafından doğurtulma ile ilişkili görülüyor. Ayrıca ağır işlerde çalışma, ileri yaş, menopoz, uzun süren kabızlık, şişmanlık, astım, bronşit gibi akciğer hastalıklarına bağlı olarak da görülebiliyor. 

 

En sık görülen ikinci neden ise sıkışma tipi idrar kaçırma diye adlandırılan soruna yol açan sebep. Prof. Demirci bu durumu şöyle açıkladı: 

“İdrar torbası idrarla dolarken nedeni bilinmeyen bir şekilde idrar torbası kasının kasılmasına bağlı olarak oluşan istem dışı idrar kaçırmadır. Buna aşırı aktif mesane sendromu da denmektedir. Bu tip idrar kaçırma, sıklıkla suyla ilgili işlerde ani idrar yapma hissinin oluşması ve tuvalete yetişememe tarzındadır. Bazı hastalarda birinci ve ikinci birlikte görülür. Bu tip idrar kaçırmaya karma idrar kaçırma denir.”

ÖNCE AMELİYAT DIŞI YÖNTEMLERLE TEDAVİ EDİLİYOR

 

Ameliyat dışı yöntemler ilaç, davranış tedavisi, fizik tedavi, peserler, Kegel egzersizleri, botoks ve elektromanyetik stimülasyon, yani manyetik sandelye. 

Bu tedavilerin hastada % 60-70 oranında düzelme sağladığını dile getiren Demirci, “Bu tedavilerden manyetik sandalyenin en önemli avantajı hastanın tedavi sırasında giysileriyle manyetik alan oluşturan bir koltuğa oturmasıdır. Bu manyetik alan idrar torbası, kalın bağırsağın son kısmı, pelvis tabanını çalıştırarak etkili olmaktadır. Bu yöntem yalnız idrar kaçırmada değil genişlemiş vajina, gaz, gayta kaçırma, orgazm bozukluklarında da etkilidir. Ayrıca gece kaçırmaları ve prostat ameliyatı sonrası kaçırmalarda kullanılmaktadır” diye konuştu.

 

AMELİYAT NE ZAMAN GEREKİR?

 

Ameliyat düşünülen hastanın çok iyi değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizen Dr. Demirci ameliyat endikasyonu ve süreç hakkında ise şu bilgileri verdi: 

“En etkili ameliyat ilk ameliyattır ve ameliyat sayısı arttıkça başarı oranı düşmektedir. Maalesef, hastalarımızın önemli bir kısmını geçirilmiş başarısız ameliyat olan hastalar oluşturmaktadır. Son 20 yılda idrar kaçırma ameliyatlarında adeta bir devrim olmuş ve uzun dönem (17 yıl) başarı oranı % 90’ın üzerinde olan yeni ameliyat tipleri geliştirilmiştir.

 

‘AMELİYAT 15-20 DAKİKA SÜRÜYOR’

 

Bu ameliyatlarda idrar torbasından idrarın dışarı akmasını sağlayan üretra dediğimiz boru şeklindeki organın altına ameliyat ipliklerinden örülmüş 1 santimetre genişliğinde yapay bir bant yerleştirilir. Bu ameliyatlar lokal anestezi ile 1-2 santimetrelik çok küçük kesilerle 15-20 dakikada yapılmaktadır. Kanama ve ağrı çok az olmaktadır.

 

AMELİYATIN BAŞARISI İÇİN AMELİYAT SONRASI ÖNLEMLER NELERDİR?

 

Ameliyat sonrası hasta 2-3 günde normal rutin yaşamına dönebilir ama ameliyatın başarısı için bazı kısıtlamalar yapılması gereklidir. Öncelikle batın içi basıncı artıran ağır işlerden kaçınmalıdır. Ayrıca kilo alınmamalı ve kabız kalınmamalıdır. Beslenmede posalı besinler ağırlıklı olmalıdır. Cinsel yaşama ise 2 ay sonra başlanabilir.

 

İDRAR KAÇIRMADAN KORUNMAK İÇİN NE YAPILMALI?

 

İdrar kaçırmadan korunmak için gebelikte hasta iyi takip edilmeli ve normal doğumu zorlaştıran bir neden varsa hasta doğum eylemi çekmeden sezaryenle doğurtulmalıdır. Kabızlık, astım, bronşit gibi pelvis tabanı olumsuz etkileyen hastalıklar varsa tedavi edilmeli, sigara ve fazla kilodan uzak durulmalıdır. Kadınlar kendi kendilerine pelvis taban kaslarını çalıştırdıkları Kegel egzersizlerini normal yaşantılarında ve gebelikte yaşamın bir parçası haline getirmelidirler.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X