Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, TBMM Genel Kurulu’nda milletvekillerinin Gündemdışı konuşmalarını yanıtladı.
Koruyucu ve önleyici tedbirler arasında yer alan “Güvenlik Butonu” sistemini revize edeceklerini belirten İslam, mağdur kadınlara “güvenlik butonu” verilmesi şeklinde 2012 yılından beri uygulanan Elektronik Destek Sistemi pilot uygulamasının etkinliğinin tek başına düşük olduğu verisini elde ettiklerini kaydetti.
Şiddet mağduru ve şiddet uygulayanın birlikte izlendiği “elektronik bileklik” uygulamasının mağdurların korunmasında en etkin elektronik destek sistemi olduğunu ve bu sistemin Adalet Bakanlığı tarafından başarılı bir şekilde uygulandığını gördüklerini dile getiren İslam, “Söz konusu teknik takip sisteminin şiddet vakalarında da uygulanabilmesi için İçişleri Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı ile işbirliğine gittik. Mart 2015 itibariyle Ankara ve İzmir illerinde pilot uygulamaya başlayacağız” bilgisini verdi.
Ayrıca şiddet uygulayana yönelik çalışmaların altyapısını da hazırladıklarını ifade eden İslam, “Mağdurlara yönelik çalışmaların yanı sıra şiddet uygulayana yönelik farkındalık artırma ve rehabilitasyon çalışmalarının da önemli olduğunu düşünüyoruz. Ankara İl Müdürlüğü tarafından yürütülen pilot çalışma kapsamında, tedbir kararı bulunan 75 kişiye öfke kontrolü programını uyguladık ve olumlu sonuçlar aldım” diye konuştu.
Tartışma
Bakan İslam, kürsüye geldiği sırada, CHP Gaziantep Milletvekili Ali Serindağ dışındaki tüm CHP milletvekilleri Genel Kurul’dan ayrıldı.
İslam’ın konuşmasının adından, AK Parti Samsun Milletvekili Ahmet Yeni, ayağa kalkarak, söz almadan CHP’nin bu tutumunu eleştirdi.
TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, Yeni’yi söz alamadan konuştuğu için uyardı.
CHP Grup Başkanvekili Levent Gök de Yeni’ye tepki gösterdi ve özür dilemesini istedi. Gök ile Yeni arasında tartışma yaşandı. Gök, Bahçekapılı’dan, Yeni’ye kınama cezası verilmesini istedi.
Bahçekapılı, Gök’e, “Bana sözlü şiddet uyguluyorsunuz. Şiddete yönelik özel bir gün. Tavrımızın, duruşumuzun bu olması gerekir” ifadesini kullandı.
Daha sonra TBMM Genel Kurulu’nda söz alan Gök, kadın cinayetlerinin vardığı noktada iktidarın büyük payı olduğunu savundu.
“Bunların hepsi neden sonuç ilişkisidir. Yılda meydana gelen yaklaşık 300 kadın cinayetinin arkasında iktidarın uygulamaları vardır” ifadesini kullanan Gök, “Sokakta yürüme cesareti olmayan sayın Bakan Meclis kürsüsüne geldiği zaman, elbette biz de ona tepkimizi göstermek durumundayız. CHP’nin ne yapacağına ne edeceğine CHP karar verir. Biraz önce söz alan AKP’li milletvekilinin, CHP’nin niçin salonu terk ettiğine dair yüksek sesle yaptığı saygısızlığı kınıyorum, kendisine iade ediyorum. Özgecan cinayetinin arkasındaki sorumlu iktidardır, aile ve kadından sorumlu bakanın bizzat kendisidir” dedi.
AK Parti Grup Başkanvekili Belma Satır, partisinin Adana milletvekilleri ile birlikte Özgecan’ın ailesini ziyaret ettiklerini aktardı.
Acılarını bir derece olsun hafifletmek için destek olmaya çalıştıklarını söyleyen Satır, “Babası topluma çok büyük bir ders verdi ama bugün burada konuşulanlardan anladığım kadarıyla bu dersten hiçbirimiz nasibimizi almamışız” dedi.
“Böylesine bir günde bile birbirimize şiddet uygulamayı şiddetle kınıyorum. Şiddet sadece birisini öldürmek, cinsel taciz olmuyor, şiddet el ile dil ile davranış ile de olabiliyor” diyen Satır, “Sayın Bakan konu hakkında bilgi verirken, protesto haktır ama bunu yapmalarını, CHP’nin özelliklekadın milletvekillerine yakıştıramadım” diye konuştu.
AK Parti’nin kurulduğu günden beri, kadın erkek eşitliği konusunda politika ürettiğini belirten Satır, kadına yönelikşiddet konusunda kurdukları komisyonun bu konuda çalıştığını söyledi.