İznik’teki lahit uzman ekipler tarafından temizlenecek

Bursa’nın İznik İlçesi’nde, milattan önce 149 yılında bazalt kayadan yapılan ve Bityhnia uygarlığından kalan Berberkaya lahidi mezara, sprey boyalarla yazılan sevgili isimleri ve kalp resimleri uzman ekip tarafından temizlenecek.

İznik’teki lahit uzman ekipler tarafından temizlenecek

İtalya’nın başkenti Roma’da geçtiğimiz iki ay önce İmparatorluk Forumları’ndaki (Fori Imperiali) sütunlardan birine metal parayla adını kazıyan Türk öğrenci gözaltına alındıktan sonra 2 bin 200 euro para cezasına çarptırılmasının ardından magandaların verdiği zararlarla gündeme gelen tıpkı Roma’daki eserler kadar tarihi geçmişe sahip İznik Lefke Kapısı çıkışındaki yamaçta yekpare bazalt taşından yapılan Berberkaya Lahiti’ne sahip çıkıldı. 

 

Üzerine neredeyse lahitin tamamını kaplayacak şekilde sprey ya da yağlı boya ile isimlerini yazanların oluşturduğu görüntüler nedeniyle turizmcileri isyan noktasına getiren zararın telafisi için Kültür ve Turizm Bakanlığı Bursa Röleve ve Anıtlar Kurulu çalışma başlattı. Geçen yıl onaylanan proje doğrultusunda anıtın çevre temizliği yapıldı, ardından turistlerin daha rahat çıkmaları için 300 metrelik merdiven döşendi. 

 

Tepenin aşağısında bulunan lahide gidemeyen vatandaşların eseri izleyebilmesi için özel platform çalışmasına başlandı. 

 

Lahit üzerindeki sprey ve yağlı boyaların temizlenmesi için onay çıktığı ve önümüzdeki günlerde İstanbul’dan gelecek uzman bir ekibin çalışmalara başlayacağı bildirildi. 

 

BERBERKAYA LAHİTİ

 

Halk arasında Berberkayası olarak da adlandırılan lahit, antik çağdan İznik’e kalan eserlerden en önemlisi sayılıyor. Lahitin, Bityhnia kral mezarlarından olabileceği öngörülüyor. Bu varsayıma göre Nikaia ile tek ilişkisi olan 2’nci Prusias, oğlu Nicomedes ile girdiği mücadele sonucu İznik’e sığınmış. Daha sonra İzmit’te öldürüldü. 2’nci Prusias’ın ölümü üzerine hazırlanan yekpare lahtin İznik’e getirilirken çatladığı tahmin ediliyor. Bu varsayıma göre lahitin M.Ö. 149 yılına ait olduğu tahmin ediliyor. Fakat bu görüşe katılmayan sanat tarihçisi Prof. Semavi Eyice’ye göre lahit İznik’e hakim bir tepeye yerleştirilmiş, depremler veya zemin kayması sonucu tepeden aşağıya yuvarlanarak olduğu yere yan yatarak göle bakan alınlığı kırılmış.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X