Tarihi kentte gerçekleştirilecek önemli bilimsel çalışmaya iki hafta sonra başlanması hedeflenirken, çalışmaların bir yıl sürmesi planlanıyor.
İznik Belediyesi ve İstanbul Üniversitesi arasında imzalanan protokol ile ilçenin deprem sırasındaki yer hareketleri ve beklenen yıkım önceden tespit edilecek.
İstanbul Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü tarafından yürütülecek çalışmanın yardımcı kuruluşluğunu İznik Belediyesi, araştırma yöneticiliğini emekli Öğretim Üyesi Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, araştırma yürütücülüğünü İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nurdan Sayın yapacak.
Uludağ Üniversitesi’ni temsilen bulunan Uludağ Üniversitesi İznik Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Hasan Basri Öcalan da araştırma sırasında deprem tarihi ile ilgili çalışmaya destek vereceklerini bildirdi.
TARİHİ YAPILARA KORUMA…
Çalışmanın önemine değinen İznik Belediye Başkanı Osman Sargın, İznik için ileriye dönük bir hizmetin başlangıcını gerçekleştirdiklerini ifade ederek, “İznik tarihi bir kent ve aynı zamanda Kuzey Anadolu deprem fayının üzerinde olan bir ilçe. Bugün 2000 yıla aşkın geçmişi olan tarihi eserlerimiz var.
Olası bir depremde bunların yıkılmasını önleyebilmek ve bu depremlere karşı bu tarihi eserler ile ilgili önlemler almamamız gerekiyor. Bunun için de İznik’te bir çalışma gerçekleştirerek deprem sırasındaki yıkımların belirlenmesi ve bunları asgari seviyeye indirmemiz için çalışma yapmamız lazım. Bunun için de zemin etütlerinin yapılması lazım” dedi.
BİLİMSEL ÇALIŞMA…
İznik’te gerçekleştirilecek araştırmanın yöneticiliğini yapacak olan Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, yapılacak çalışmanın Türkiye de bir ilk olacağını dile getirdi. Ercan ayrıca böyle bir çalışmanın 600-700 milyon TL maliyetlerle gerçekleştiğini ifade ederken, İznik’te ücretsiz olarak akademik ve bilimsel bir çalışma yapılacağını belirtti.
AYRINTILI ÇALIŞMA…
Deprem sırasında yıkıma uğrayacak yerlerin belirlenmesi, tabanın 3 boyutlu görüntüsünün çıkarılması, İznik’in üzerinde oturduğu gevşek ve sulu toprağın kalınlığının belirlenmesi, Kuzey Anadolu kırığının kentin altından geçtiği yerin belirlenmesi, yapıların altındaki toprak türünün belirlenmesi, deprem sırasında İznik Surları ile arkeolojik kalıntıların en çok yıkıma uğrayacağı yerlerin tespiti, her mahalle için en uygun kat yüksekliğinin belirlenmesi, yerin taşıma gücü gibi deprem öncesi ile sırasında davranış özelliklerine ilişkin çalışma yürütülecek.
İmza töreninden iki hafta sonra başlanacak çalışmalar, 12 ay sürecek.