Yazılım danışmanlığı ve proje yöneticiliğinin yanı sıra gitar eğitmenliği de yapan Taşkale, Üzüm’den önceki kedisi Keke’nin ölümünün ardından “Keşke onunla biraz daha konuşsaydım, ona daha yakın olsaydım” düşüncesiyle Üzüm’le kurduğu bağını, “Üzümlü Diyaloglar”la yazıya dökmeye başlamış.
Üzüm’le başlayan ve Trakyalı Ryuk’un aileye katılmasıyla “Üzüm, Yaşar ve Ryuklu” diyaloglara dönüşen fotoğraflı konuşmalar, paylaşıldığı an binlerce beğeni alıyor. Sayfaları takip edenler, gönderileri ilk beğenen olmak için yarışıyor.
“Çocuk” Ryuk, 2 yaşında, kelimeleri yanlış kullanıyor, oldukça yaramaz, cisimleri kaybetmesi ve ekmek sevgisiyle tanınıyor. 3,5 yaşındaki Üzüm ise Ryuk’a ablalık yapan, anaç ve akıllı bir kedi. İkisi de iyi kalpli ve sanatsever. Kitap okuyor, film izliyorlar. En sevdikleri hayvan ise at. Sevenleri, Üzüm ve Ryuk’un at sevgisini bildiğinden, evin her köşesinde hediye edilen atlar var.
Sosyal medyadaki her paylaşım binlerce beğeni alıyor, bazı paylaşımlar ise aylar, yıllar sonra tekrar tekrar beğeniliyor. Sayfalarında 400 civarında diyalog yer alırken, sevenler ısrarla yenilerini beklediklerini yazıyor.
“Bu kadar çok beğenileceğini tahmin etmiyordum”
Taşkale, Facebook ve Instagram hesaplarını açma hikayesini şöyle anlattı:
“Üzüm’le konuşmaya başladım ve komiklik olsun diye Instagram’da birkaç fotoğraf paylaştım. Bunlar beğenilince diyaloglar uzadı ve devam etti. İstek üzerine de 3 yıl önce Facebook sayfasını açtım. Takip edenlerin sayısı giderek arttı. Şu anda Facebook sayfasını 31 bin, Instagram hesabını da 9 bin civarında kişi takip ediyor.”
Taşkale, Instagram’ın kendi hesabı olmasına rağmen, Üzüm ve Ryuk dışında başka bir şey paylaştığında insanların beklentiye girdiğini belirterek, “Takip edenler, Üzüm ve Ryuk’u o kadar çok seviyor ki Üzüm’ün olmadığı bir fotoğrafta Üzüm’ün, Ryuk’un olmadığı bir fotoğrafta Ryuk’un nerede olduğunu soruyor. Artık onlar yüzde 100 benim kedim diyemem. Facebook’ta 5 bini geçen beğeni alan diyalog var. Sayfayı açarken, bu kadar çok beğenileceğini tahmin etmiyordum” diye konuştu.
Fotoğraflardaki diyalogların, Üzüm ve Ryuk’un karakterlerini de yansıttığını dile getiren Taşkale, “Üzüm, gerçekten anaç ve akıllı bir kedi. Ryuk ise çok talepkar, yaramaz ve çocuk gibi. Ryuk’tan sürekli talepler gelir, hep bir şey istiyormuş gibi miyavlar” dedi.
Taşkale, en eski diyaloglarında Üzüm’ün de Ryuk’un şimdiki hali gibi “biraz bozuk” konuştuğunu ancak, zamanla değişerek büyüdüğünü ve konuşmasının da düzeldiğini anlattı.
“Reklam tekliflerini değerlendirmiyoruz”
Güzel fotoğraflı diyaloğun daha fazla beğeni aldığını belirten Taşkale, “2 yaşından 16 yaşına kadar 9 tane yeğenim var. Üzüm ve Ryuk’u onlara benzetiyorum. Diyalog yazarken, bazen aniden aklıma bir şey gelebiliyor ve onun üzerine temellendirip devam ediyorum. Bazen de fotoğrafa bakıyorum, ‘Ne diyor?’ diye, onun üzerine yazıyorum” dedi.
Yaşar Murat Taşkale, ticari olmayan “Üzüm ve Diğer Şeyler” sayfasındaki samimi havanın bozulmaması için gelen reklam tekliflerini değerlendirmediklerini vurgulayarak, ancak teklif gelmesi halinde hayvanlara yönelik sosyal sorumluluk kampanyalarının içinde bulunabileceklerini belirtti.
Kedi ve sanat sevenler için deneyimli bir ekiple “Kedi ve Diğer Şeyler” dergisini çıkardıklarına da değinen Taşkale, sadece hayvanseverlere hitap etmeyen, kedinin yanı sıra sanat, edebiyat, müzik, sinema gibi hayattaki güzellikleri içeren bir dergi yaptıklarını, derginin bazı sayılarında da Üzüm ve Ryuk’un dedektiflik hikayelerinin yer aldığını hatırlattı.
Taşkale, Üzüm ve Ryuk’u sevenlerden Facebook ve Instagram sayfalarındaki fotoğraflı diyalogların bir arada olduğu kitap talebi de aldıklarını dile getirerek, kitap çıkarmak istediğini de sözlerine ekledi.