‘İthalat, kırmızı etteki sorunu çözmez’

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, ithalatla kırmızı et sorununun giderilmesinin mümkün olmadığını söyledi.

‘İthalat, kırmızı etteki sorunu çözmez’

Sarıbal, partisinin Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu ile Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, kırmızı etteki fiyat artışına ve bunun nedenlerine değindi.

Dünya ortalaması 45 kilogram olan kişi başı kırmızı et tüketiminin ABD’de 100, AB’de 70, Türkiye’de 10 kilogram olduğunu belirten Sarıbal, ortalama geliri olan bir vatandaşın, aylık kazancıyla Yunanistan’da 400-500, Türkiye’de 30 kilogram kırmızı et alabildiğine vurgu yaptı.

Sarıbal, canlı hayvan ve et ithalatının sorunları çözmediğini savunan Sarıbal, şunları söyledi:

“Mutlaka yerel özelliklerimizi taşıyan et ve süt kombine ırklarını çoğaltmamız ve bunun için üretim ve damızlıklı işletme modeline geçmemiz lazım. Küçük üreticiyi ciddi anlamda desteklememiz ve örgütlememiz lazım. Koyun ve keçi varlığımızı artırıp, koyun ve keçi eti tüketimini yönlendirmemiz gerekiyor. Meralarımızı yeniden kullanılabilecek şekilde organize etmemiz lazım. Sürdürülebilir, uzun vadeli tarımın bütünü üzerindeki üretim modelini hayvancılığa da yansıtmamız lazım. Bu ülkenin kaynakları, toprağı, havası, suyu bu ülkenin insanlarının protein, kırmızı et ihtiyacını karşılayacak güçtedir. İthalatla kırmızı et sorununun giderilmesi mümkün görülmemektedir. Çünkü ithalatla yeni bir karaborsacılık, yeni bir talan yaratılmıştır. Bir grup yandaş onu bile kendisi için bir araç görüp, zengin olmuştur. Canlı hayvan alım satımından zenginleşen kurumlar vardır. Kırmızı et sorunu çok kısa sürede çözülebilir ama bunun için bir siyasi iradeye ihtiyaç vardır.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X