Ilgaz, “Bu artışın tamamen spekülatif yaklaşımlardan kaynaklandığını düşünmek, olayı hafife almak ve yanlış değerlendirmek olur. Zira fiyat artışları iki yıla yakın bir süredir ‘istikrarlı’ bir şekilde devam etmektedir. Tesbit ve teşhiste hata yaparsak, gerçeği göremezsek çözümümüz de sonuç alıcı olamaz” dedi. Hayvancılık sektöründe temel sorunun girdi maliyetlerinin yüksekliğinden kaynaklandığını vurgulayan Ilgaz, bu şekilde kırmızı et fiyatlarının düşük olmasının beklenemeyeceğini kaydetti. Ilgaz, etçi veya kombine ırkların varlığının artırılması, hayvanların genetik yapılarının iyileştirilmesi gerektiğini vurguladı.
KALICI BİR ÇÖZÜM DEĞİL
Sadece Et ve Süt Kurumu (ESK) için açılan kırmızı et ithalatının, kısa vadede fiyatların bir miktar düşmesine sebep olduğunu dile getiren Ilgaz, kısa süre sonra fiyatların önceki seviyeye geldiğini hatırlattı. Zeki Ilgaz, “Düşüşün kalıcılığı esas olarak Kurban Bayramı sonrası belli olacaktır. ESK’nın et ithalatı yapması yolu ile fiyatların düşürülmesi tüketicilerimiz açısından fiyat artışlarında belirli bir rahatlama sağlayacak olsa bile kalıcı, sürdürülebilir bir çözüm değildir” diye konuştu. Ilgaz. Bu durumun orta ve uzun vadede ülke besiciliğine zarar vereceğini vurguladı.