CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, hükümetin kurulması için Anayasa’da öngörülen 45 günlük sürenin tamamlanacağı 23 Ağustos’tan önce görevin kendisine verilmesi durumunda Bülent Ecevit’in 1999’da kurduğu “azınlık hükümeti” modelini hayata geçirmeyi planlıyor.
AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, CHP, AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nun iade ettiği hükümeti kurma görevinin “geciktirilmeden” kendilerine verilmesini talep ederken, Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun “24 saatte kurarım” dediği hükümet modelinin içeriğine dair bilgiler ortaya çıkmaya başladı. Kılıçdaroğlu’nun kurmayı planladığı hükümetin, Ecevit’in kurduğu 56. Hükümet modeli olduğu belirtildi.
Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından kendisine verilen görev çerçevesinde bir azınlık hükümeti kuran Ecevit, ocak ve mayıs ayları arasında görevde kalarak ülkeyi seçime götürmüştü.
Kılıçdaroğlu’nun da görevin kendisine verilmesi durumunda aynı yöntemi izleyerek, 7-8 ay sonra ülkeyi bir erken seçime götürmeyi planladığı kaydedildi.
Grupların serbest bırakılmasını isteyecek
Zonguldak Milletvekili Ecevit’in 76 milletvekili ile kurduğu azınlık hükümetinin, kısa süre içinde hayata geçirilebileceğine inanan Kılıçdaroğlu, görevi alması halinde MHP ve HDP genel başkanlarıyla görüşmeyi planlıyor. Kılıçdaroğlu’nun, kuracağı azınlık hükümetinin güvenoyu alabilmesi için liderlerden TBMM’deki gruplarının serbest bırakılmasını talep edeceği belirtiliyor.
CHP, bu modeli hayata geçirebilmek için parti yöneticileri ile resmi olmayan görüşmelerini de sürdürüyor.
Kılıçdaroğlu’nun, böyle bir modeli hayata geçirmek istemesinin nedeni olarak başında bulunduğu azınlık hükümeti ile seçime giren Ecevit’in genel başkanı olduğu DSP’nin, 18 Nisan 1999’daki seçimlerde oylarını yaklaşık 10 puan yükseltmesi gösteriliyor.
“Denemek lazım…”
CHP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Bekaroğlu da teamüller gereği Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hükümeti kurma görevini seçimlerde en yüksek oyu alan ikinci partinin genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na vermesi gerektiğini söyledi.
Türkiye’de yerleşmiş gelenekler olduğuna dikkati çeken Bekaroğlu, “Bunlara uyması gerekiyor, gösterdiği gerekçe de akla mantığa sığmayacak gerekçe. Türkiye’nin cumhurbaşkanının bir görevi var. Bu, Anayasa’da belirlenmiş. ‘Beştepe’nin yolunu bilmeyenlerle işim olmaz’ diyerek görev vermiyor. Bu kabul edilemez” dedi.
Kılıçdaroğlu’nun seçimler sonrası yaptığı açıklamaları hatırlatan Bekaroğlu, şöyle konuştu:
“Genel Başkan teorik olarak hükümet kurabilir. Diğer muhalefet partileri ile bir görüşme bir temas olmamış. Genel Başkana görev verilse, üç parti veya iki partinin yer alacağı, olmazsa CHP’nin tek başına yer alacağı ve diğer iki partinin dışarıdan destekleyeceği bir azınlık hükümeti kurulabilir. Böyle bir hükümetin büyük reform yapması beklenemez, belki birtakım acil sorunları gidererek ülkeyi seçime götürmeyi üstlenirdi. Bu mümkün mü? Bunu ancak deneyerek görebiliriz.”