Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV), “81 il için Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Karnesi” sonuçları Vakıf binasındaki toplantı ile açıklandı.
TEPAV Direktörü Güven Sak, Türkiye’de kadın erkek eşitliğini il düzeyinde ölçtüklerini belirterek, “Kadın erkek eşitliğinde ve kadınların en güçlü olduğu iller arasında İstanbul birinci sırada, Bitlis son sırada yer aldı” dedi.
Sak, Türkiye’nin Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği Endeksi’nde 145 ülke arasında 130’uncu olduğunu anımsatarak, bu alanda bir şeyler yapılması gerektiğinin altını çizdi. Türkiye’de 2014’ten bu yana kadın erkek eşitliğinde gelişme olduğuna dikkati çeken Sak, yerel idarecilere bu konuda önemli görevler düştüğünü belirtti.
Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin sanayinin güçlendirilmesi ve yerel idarecilerin yapacağı çalışmalarla aşılabileceğine vurgu yapan Sak, “Yerel idarecilerin yaşanabilir şehirler açısından toplumsal cinsiyet eşitliği meselesine dikkat etmeleri gerekiyor” değerlendirmesinde bulundu.
“Kadın erkek eşitlik oranı artıyor”
“Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Karnesi” sonuçlarına ilişkin bilgi veren TEPAV Araştırmacısı Asmin Kavas Urul ise “Bu karne ile neydik ne olduk bunu ortaya koymaya çalıştık. Temel amaçlarımız, toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik politikaların geliştirilmesine katkı sunmak ve Türkiye’nin toplumsal eşitsizlik düzeyinin nerede olduğunu öğrenmek ” ifadelerini kullandı.
2012’ye göre 2015’te toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin Türkiye genelinde azaldığını vurgulayan Urul, Türkiye’de kadın erkek eşitlik oranlarının arttığını söyledi.
Kadınların en güçlü olduğu bölge Marmara
Kadınlar Bazında Güçlenme Endeksine göre, kadınların en güçlü olduğu bölgenin “Marmara” olduğunu ifade eden Urul, Marmara’yı sırasıyla Ege, Batı ve Orta Karadeniz, Doğu Karadeniz, Akdeniz ve İç Anadolu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin takip ettiğini aktardı.
Urul, Yereller İçin Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Endeksine göre ise kadın ile erkek arasındaki eşitsizliklerin en az olduğu ilin İstanbul olduğunu belirtti. İstanbul’u sırasıyla Bursa, Eskişehir, Ankara, Muğla ve İzmir’in takip ettiğini dile getiren Ural, eşitsizliklerin en çok yaşandığı illerin başında Bitlis’in yer aldığını, bu şehri Muş, Yozgat, Niğde, Afyon ve Siirt’in izlediğini kaydetti.