İsrail’de seçim günü

İsrail’de yaklaşık 6 milyon seçmen, erken seçim kararı alınmasının ardından 21 ay sonra yeniden sandık başına gitti.

İsrail’de seçim günü

Erken seçime gidilen İsrail’de seçmenler saat 07.00 itibarıyla oy vermeye başladı.

Yaklaşık 6 milyon seçmenin bulunduğu ülkede erken seçim kararı alınmasının ardından halk, 21 ay sonra yeniden sandık başına gitti. 11 partinin katıldığı genel seçimlerde 07.00’de başlayan oy verme işlemi 22.00’ye kadar sürecek.

Ülkenin “tek seçim bölgesi” olarak kabul edildiği İsrail’de nispi temsil sistemi uygulanıyor. Bugün oy kullanacak seçmenler, herhangi bir adaya değil 120 ismin bulunduğu parti listesine oy verecek. 

Her partinin seçimde aldığı oy oranı kadar, hazırladığı listedeki aday meclise girmeye hak kazanacak. Buna göre, bir parti yüzde 10 oy alırsa, mecliste 12 sandalyeye sahip olacak. Partilerin, Knesset’e girebilmesi için yüzde 3,25 olan seçim barajını aşması gerekiyor.

İsrail seçim sisteminde barajın düşük olması ülke siyasetinde aktif partilerin çoğunun Knesset’te temsil edilmesine imkan tanıyor.

Anketlere göre “Siyonist Birlik” önde

Genel seçimler öncesi, İsrail genelinde yapılan anketler Netanyahu’nun seçim sonrası akıbetine ilişkin ipuçları veriyor. İsrail radyosunun çarşamba günü yayımladığı son ankete göre, Herzog ve Livni işbirliğindeki Siyonist Birlik, İsrail meclisindeki 120 koltuktan 24’ünü, Likud partisi ise 21 koltukta kalıyor.

Son anketlere göre, seçime katılan 26 partiden 11’ine şans tanınıyor. Buna göre 120 koltuğun dağılımının şu şekilde olması bekleniyor:

“Siyonist Birlik (24), Likud (21), Birleşik Arap Listesi (13), HaBayit HaYehudi (13), Yeş Atid (13), Kulanu (8), Şas (7), Birleşik Tora Yahudiliği (6), Yisrael Beitenu (6), Meretz (5), Yahad (4)”

İsrail seçimlerinde kimin çok oy aldığından ziyade koalisyon kurabilme becerisi daha önemli. Zira, geçen seçimlerde Livni’den sadece bir koltuk fazla kazanabilen Netanyahu, diğer sağcı partilerin desteğiyle koalisyonu kurmuştu.

Netanyahu “güvenlik”, muhalefet “ekonomi” diyor

Netanyahu’yu, “güvenlik konularını fazla ön plana çıkarmak ve ekonomiyi umursamamakla” eleştiren merkez-sol eğilimli “Siyonist Birlik”, seçmenin karşısına daha çok ekonomik vaatlerle çıkıyor

“Arap Listesi” üçüncü güç olmayı hedefliyor

İsrail’deki erken seçime kurdukları ittifakla girecek olan Filistinli İsrail vatandaşlarının kurduğu Arap partileri ise parlamentoda “Üçüncü büyük güç” olmayı hedefliyor.

Anketler, salı günü yapılacak seçime ortak “Arap Listesi”yle girecek İsrail vatandaşı Filistinlilerin, Knesset’te 15 sandalye elde ederek, en büyük üçüncü grup olabileceğini ortaya koyuyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X