Hükümetin kaçak avlanmayla mücadele ve hayvanları korumaya yönelik yeni yasaları, pazarda sergilenen sürüngen, köpek, kedi, su aygırı, fil ve kuş kemiklerini azalttı ancak endişe ve tepkilere de yol açtı.
“Her derde çare bulunabilen geleneksel bir eczane” olarak görülen pazarın kapanma olasılığı ülkede Vudu inancına göre yaşamını sürdürenleri hüsrana uğrattı.
Ülkede yaygın olarak büyülerde kullanılan hayvan kalıntılarının sipariş üzerine tezgahlara getirildiğini belirten pazar yetkililerinden Christian Guedenon, “şarlatanlar, şifacılar, dervişlerin hayat kurtarmak için” geldiği pazarın kapanmasından ve bu geleneğin yok olmasından endişe duyduklarını ifade etti.
Guedenon, “Gelenlerin sayısı azaldı. Artık tezgahlarda daha az ürün var” dedi.
Lome Üniversitesi’nden Kpakpo Pepevi, yaygın batıl inancın bilimsel olarak hiçbir açıklaması olmadığına dikkati çekerek “Psikolojik sorunlar yaşayan insanlar çareyi bu pazarda bulmaya çalışıyor” ifadesini kullandı.
Bu yola başvurulmasının psikosomatik etkisinin olduğunu belirten Pepevi, şarlatana ya da şifacıya başvuran kişinin çare ya da tedaviyi pazarda aradığına vurgu yaptı.
Çevre ve Ormancılık Bakanı Andre Johnson ise Togolu yetkililerin nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kalan hayvanların korunmasına yönelik yasaları uygulamak konusunda kararlı olduğunu dile getirdi.
Johnson yasalar gereği pazarda hayvan kalıntılarının satılmasının yasak olduğunu ve uymayanların tutuklanacağını vurguladı.