Seçimlerin koalisyon veya azınlık hükümeti ihtimali ile sona ermesinin ardından iş dünyasından açıklamalar arka arkaya geldi.
Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), geride bırakılan seçim döneminde toplumsal gerginliğe, kutuplaşmaya ve güven ortamını zedeleyen bir sürece tanık olduklarını bildirerek, ”Ülkede ve ekonomide güven, özgür düşünceyle, katılımcılık anlayışıyla, hukukun üstünlüğüyle ve ortak akılla gelişir. TÜSİAD olarak, güven ortamının, şeffaflık ve hesap verebilirlik anlayışıyla, sivil toplumun etkili varlığı ile güçleneceğine inanıyoruz” şeklinde görüş belirtti.
DEMOKRASİNİN GEREĞİ
TÜSİAD’dan yapılan yazılı açıklamada, TBMM’de görev alacak tüm milletvekilleri ile temsil edilecek siyasi partilere başarı dilenirken, ”Her seçim, her yenilenen meclis demokrasinin güçlenmesi için bir fırsat. Seçim sonuçları itibariyle seçmen iradesinin, siyasi partilere tek başına hükümet kuracak çoğunluğu vermedi. Bu bağlamda partilerimizin, demokrasinin gereği olan uzlaşma kültürü ile hareket ederek, ülkenin menfaatleri etrafında kenetlenmelerini diliyoruz. Yeni parlamentonun ve kurulacak hükümetin, tüm paydaşların katkısı ve desteği ile demokratik standartları ve hukuk devleti olgusunu güçlendirmesini diliyoruz” denildi.
HÜKÜMET BİR AN ÖNCE KURULMALI
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, ekonomik istikrarın devamı için hükümetin bir an önce kurulmasının esnaf ve sanatkar camiasının öncelikli beklentisi olduğunu vurguladı. Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (BESOB) Başkanı Arif Tak da, milletin verdiği karara saygı duyulması ve bu kararın tenkit edilmemesi gerektiğini söyledi. Huzur ortamı istediklerinin altını çizen Tak, ”Zaman kaybetmeden hükümet kurulmalı. Ekonomi iyi durumda değil. Hangi hükümet gelirse gelsin aklıselim bir millet olarak yanlarında olmak zorundayız” dedi.
TÜRKİYE’NİN MENFAATLERİ İÇİN
BUSİAD Başkanı Günal Baylan, katılımcılık ve uzlaşı açısından ortaya çıkan durumun bir fırsat olarak ülke tarihindeki yerini almasını arzu ettiklerini belirterek, ”Partilerimize düşen en önemli görev; demokrasinin olmazsa olmaz ilkelerinden olan uzlaşma kültürü ile hareket ederek, Türkiye’nin menfaatleri doğrultusunda birleşmeleridir. Ekonomik reformların bundan sonraki süreçte bir an önce hayata geçmesini arzu ediyoruz” dedi. Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Bursa Şubesi Başkanı Mustafa Gürses de, “Millet sözünü söylemiştir. Sonuçlara olgunlukla saygı göstermek, her vatandaşın ve siyasi partimizin en önemli görevidir. Bu meclis aritmetiğinden çıkacak hükümetten, mevcut kazanımları reddetmeden, programını hazırlamasını ve icraatlarını hayata geçirmesini bekliyoruz” diye konuştu.
EKONOMİ SİYASETİN ÖNÜNDE OLMALI
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı İbrahim Burkay, tüm siyasi partileri Türkiye’nin gelecek hedefleri doğrultusunda hareket etmeye davet etti. Seçimlerimizi, dünyada ekonomik ve siyasi konjonktürde önemli parametre değişikliklerinin yaşandığı bir dönemde gerçekleştirdiğine ve ortaya çıkan tablonun koalisyon hükümetine işaret eettiğine işaret eden Burkay, ”Seçim sonuçlarının milletimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Tüm siyasi partilerimiz ortaya çıkan bu kritik tabloda ülkemizin ortak hedefleri doğrultusunda hareket etmeli. Ekonomi ve kalkınma hedeflerimiz, siyasi mücadelenin önünde olmalı” dedi.
PARTİLER ÇAĞRIYA KULAK VERMELİ
–Rifat Hisarcıklıoğlu (TOBB Başkanı): Uzlaşı ve ortak akıl ile tüm meselelerimizin üstesinden gelebiliriz.
–Tarkan Kadooğlu (TÜRKONFED Başkanı): Seçimler demokrasinin bayramıdır. Türkiye’nin geleceği için şimdi uzlaşma zamanı.
–Sabri Ünlütürk (EİB Koordinatör Başkanı): Türk halkı uzlaşı ve iş birliği istedi. Partiler bu çağrıya kulak vermeli.
–İbrahim Çağlar (İTO Başkanı): Elde edilen kazanımların ve ekonomik istikrarın sürdürülmesi en büyük beklentimiz.
–Mustafa Koca (ASKON Başkanı): Dileğimiz hassasiyetle bir kısım ittifaklar oluşturularak sağlıklı bir hükümet kurulması.