Irak depreminden sonra Türkiye için korkutan uyarı

Fay hareketliliğini çizerek anlatan Şengör, “Türkiye Batı’ya atılıyor. Türkiye’nin Batı’ya atılması 1939 Erzincan, 1941 Reşadiye, 1942 Erbaa, 1944 Bolu, 1967 Adapazarı, 1999 Gölcük ve Kaynaşlı, gelecekte İstanbul depremi. Şimdi burası eli kulağında…” if

Irak depreminden sonra Türkiye için korkutan uyarı

Prof. Dr. Celal Şengör, Irak’ta meydana gelen 7.3 büyüklüğündeki depremin ardından uyardı. Şengör yaptığı açıklamada, “Burada bize ilginç bir mesaj var. arabistan biraz daha sıkıştırdı Türkiye’yi. Peki ne oluyor? Kuzey Anadolu fay hattı ve Anadolu fay hattı… Buralar sıkışıyor. Türkiye Batı’ya atılıyor.” ifadelerini kullandı.

 

Habertürk TV’de yayınlanan Teke Tek Özel programına konuk olan deprem Uzmanı Prof. Dr. Celal Şengör, Irak’ta meydana gelen 7.3 büyüklüğündeki depremi değerlendirdi. Bölgedeki hareketliliği çizerek anlatan Şengör, “Türkiye’nin Güneyi’nden geçen bir hat var. Bu hat boyunca Arabistan Türkiye’ye doğru geliyor. 1,6 santimetre hızla yaklaşıyor. Lice depremini hatırlayalım. Burada bindirme depremler oluyor.

Anadolu Arabistan’ın üzerine bindiriyor. Burada bize ilginç bir mesaj var. Arabistan biraz daha sıkıştırdı Türkiye’yi. Peki ne oluyor? Kuzey Anadolu fay hattı ve Anadolu fay hattı…Buralar sıkışıyor. Burası yumuşak bir yer. Türkiye Batı’ya atılıyor. Türkiye’nin Batı’ya atılması; 1939 Erzincan, 1941 Reşadiye, 1942 Erbaa, 1944 Bolu, 1967 Adapazarı, 1999 Gölcük ve Kaynaşlı, gelecekte İstanbul depremi. Şimdi burası eli kulağında. Bir de eli kulağında olan Yumurtalık fayı meşhur. İstanbul’da en büyük 7,6 bekliyoruz. Burası 7,3 oldu. Burada olan bu kadar büyük deprem hissedilir” dedi.

 

PROF. DR. ERCAN: IRAK DEPREMİNİN ETKİSİ BİR HAFTA SÜRER

 

Deprem uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, Irak’ta meydana gelen 7.3 büyüklüğündeki depremle yerden 150 atom bombası gücünde bir gerginlik boşaldığını belirtip, kırık boyunca yerin 2 metre 40 santim yer değiştirdiğini söyledi. Prof. Dr. Ercan, depremin artçılarının 10 gün, etkisinin ise en az bir hafta süreceğini kaydetti.

 

İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Ercan, Irak’ın güneydoğusunda yer alan Süleymaniye ve Halepçe kentlerinin kesiştiği noktada meydana gelen 7.3 büyüklüğündeki depremi değerlendirdi. Prof. Dr. Ercan, depremin artçılarının 10 gün, etkisinin ise en az bir hafta süreceğini kaydetti. Depremin Zağros kırığında, ters bir kırılma ile gerçekleştiğini belirten Prof. Dr. Ercan, şöyle dedi:

 

“Deprem Arap bindirme kuşağının Zağros kırığında, ters bir kırılmayla gerçekleşti. Zağros bindirme kırığı, sağ atımlı Kuzey Anadolu kırığının, güneydoğuya uzayan kuyruğu üzerinde yer alır. Bitlis-Zağros bindirme kuşağı, Türk toprakları içinde Hakkari, Diyarbakır, Adıyaman, Kahramanmaraş’a doğru uzanır. Kırılmayı yaratan güç, Arap kalkanının kuzeye doğru (Anadolu’ya) yaklaşık yılda 2 santimetre hızla bindirmesinden kaynaklanmıştır. Depremin yerde yaklaşık oluşturduğu kırık boyu 40 ile 45 kilometredir. Deprem 30 saniye sürmüştür. Bu depremle yerden 150 atom bombası gücünde bir gerginlik boşalmıştır. Kırık boyunca yer 2 metre 40 santim yer değiştirmiştir. Depremin yıkım gücü 10’dur.”

 

Prof. Dr. Ercan, depremin dağlık kesimde meydana gelmesi ve yüksek sıklıkta sarsılan kayalık alan üzerindeki az katlı konutlarda ‘çalkalanma’ olmaması nedeniyle yıkımın az olduğunu kaydetti. Prof. Dr. Ercan, “Depremin artçıları ilk 10 gün yoğun sürecektir. Bu depremin etki alanı 200 kilometre çaplı bir alandır. Bu alan içinde taşma düzeyine dek birikmiş gerginleri taşıyan kırıklar varsa, bu depremin etkisiyle buralarda yeni bir depremi tetikleyebilir.Yerin çekirdeğine dek sarsıntılar indiğinden, yer kabuğu mekik, şişme-büzülme, burkulma devinimi durumundadır. Türkiye için ivedi bir etkileşim beklenmez” diye konuştu.

 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X