Uluslararası Para Fonu (IMF) Direktörü Christine Lagarde, ”Bodrum’da sahile vuran çocuğun fotoğrafı belki de insanlığımızı kaybettiğimizi gösteriyor” dedi.
Lagarde, B20 Türkiye Konferansı’nda Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı’nın moderatörlüğünde gerçekleştiren oturumda yaptığı konuşmada, Muğla’nın Bodrum ilçesinde kaçakları taşıyan tekne ve botun batması sonucu yaşamını yitiren Aylan Kurdi’nin kamuoyuna yansıyan fotoğraflarını anımsattı. ”Sahile vuran çocuğun fotoğrafı belki de insanlığımızı kaybettiğimizi gösteriyor” diyen Lagarde, şöyle devam etti: ”Tabii ki yalnız değil o çocuk. Gerçekten inandığınız şeylere, en başa dönmeniz gerekiyor. Asıl misyonunuz neydi, asıl amacınız neydi, burada noktaları birleştirmeniz gerekiyor.”
PAPA’NIN ÖNERİLERİ
Papa ile gerçekleştirdiği 30 dakikalık bir görüşmeye ilişkin anekdotu da paylaşan Lagarde, Papa’ya ekonominin, finans sisteminin dünya için ne kadar önemli olduğunu, aynı zamanda bunların ruhani konularla, insanların iç dünyasıyla da yakın ilişkide bulunduğunu ifade ettiğini dile getirdi. Lagarde, ”Papa, bana, ‘Hiç önemli değil, sen endişelenme, biz genç insanlar için umut konusuyla ilgili çalışabiliriz, sen istihdam konusuna eğil’ dedi” şeklinde konuştu.
KIRILGAN TOPARLANMA
IMF’nin 188 üyesi bulunduğunu dikkati çeken Lagarde, ”Hepimizin ortak noktası kırılgan toparlanma. Bu toparlanma ülkeler arasında her zaman eşit şekilde de olmuyor. İstediğimiz kadar hızlı olmasa da daha çok daha gelişmiş ekonomilerde toparlanmanın olduğunu görüyoruz” ifadesini kullandı.
BAZI KANALLAR HALEN TIKALI
Tüm ekonomiler için ortak noktanın verimliliğin düşük seviyelerde seyretmesi olduğuna dikkati çeken Lagarde, bunun büyümenin kalitesini etkilediğini belirtti. Lagarde, yatırımların finansmanına ilişkin de değerlendirmelerde bulunarak, ”Nicelik iyileşiyor, parasal politikalar gayet iyi ama bütün bunlara rağmen bazı kanallar halen tıkalı ve kredi akışı ancak uzun sürede toparlanabildi. Buradaki amaç yatırımların kolaylaştırılmasıydı ama bu uzun zaman aldı. Dolayısıyla da birtakım ödenmeyen, batık krediler sorunu söz konusu oldu. Bu konulara da değinmek gerekiyor” dedi.
OECD’DEN RÜŞVET UYARISI
Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) Hukuk Dairesi Direktörü Nicola Bonucci, B20 Türkiye Konferansı’nın ‘Yolsuzlukla Mücadele Görev Gücü’ başlıklı oturumunda yaptığı konuşmada, devlete ait işletmelerin yolsuzluğa bulaşmasının boyutlarının en çok şaşırdığı hususlardan biri olduğunu söyledi. Bonucci, ”Rüşvetlerin yüzde 80’inin devletlerin sahip olduğu kuruluşlara verildiğini görüyoruz. Bunların sadece yüzde 25’i açığa çıkıyor” dedi. Bonucci, bu rakamların yüksek riskli işlerde, özellikle madencilikte daha çok olduğunu gördükleri anlattı.