Törenler, 718 yıl önce Osmanlı tarafından fethin başlatıldığı İnegöl’e bağlı Kulaca Kalesi mevkiinde yapıldı. Osmanlının fethinin İnegöl’e bağlı Kulaca Kalesinden verilerek Bursa’ya yayıldığı ifade edilirken, etkinlikler Kulaca Salça Fabrikası önünden İnegöl Mehteranı eşliğinde Kulaca Kalesi çamlığına yürünmesi ile başladı.
Kulaca’da fetih coşkusu
Saygı duruşu ve İstiklal marşı ile Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından konuşan Kulaca Mahallesi Muhtarı Sedat Seçim, İnegöl’ün fethinin Kulaca kalesinden başladığını hatırlatarak, bu şanlı bölgede yaşamanın büyük sevincini yaşadıklarını ifade etti.
İnegöl Manav, Yörük, Muhacir Türkleri Kültür ve Dayanışma Başkanı Erdoğan Kızmaz ise, “Osmanlı beyliğinin büyüyerek devlet olması için fetihler gerekiyordu. Ve Osmangazi bildiğiniz üzere İnegöl’ü fethetmek için çok uğraştı. Hatta 18 yaşındaki yeğeni Baykoca’yı şehit verdi. İnegöl fethedildikten sonra fetihle artık Osmanlı İmparatorluğu büyük bir yeri fethediyor ve burada devlet olma şuuruna geçmiş oluyor. Ardından fethedilen Bursa, Osmanlının ilk başkenti oluyor. Adaleti, başarısı ve hoşgörüsüyle 700 yıl dünyaya hükmeden imparatorluk bu topraklarda doğuyor. Bizde bugün bu topraklarda yaşayanlar olarak büyüklerimize karşı böyle bir etkinlik yaparsak bir nebze olsun manevi anlamda haz duyarız dedik. Çünkü Türk milleti her zaman kaderine âşık millettir. Bu millet ne yapması gerekiyorsa üzerine düşeni her zaman yapmıştır. İstiyoruz ki millet kurtuluşunu ve fethini çok iyi anlamalı. 15 Temmuz akşamı üzerine bombalar yağdırılırken, tanklar yolda sürülürken ve yukarıdan makineli tüfekten mermiler yağdırılırken, bu millet kendini tankın altına attı. Bayrağı, vatanı ve ezanları için bu millet 249 şehit verdi. İşte biz böyle bir necip milletiz. Böyle bir necip milletin söz konusu vatansa başka düşüncesi olmaz. Biz bu ülkenin bütün değerline sahip çıkıyoruz. Allah birlik beraberliğimizi, dirliğimizi bozmasın. Kardeşlik hukuku esas olmalı” dedi.
Güzel ve tarihi topraklarda yaşıyoruz
İnegöl Belediye Başkan Yardımcısı Eşref Yiğit ise, “Gerçekten çok önemli topraklarda oturduğumuzun bu gün biraz daha farkına vardık. İnegöl’ün 718. Fetih yılının kutlamanın sevincini yaşıyoruz. Güzel ve tarihi topraklarda yaşıyoruz. Bu topraklarda rahatlıkla yaşamamızı sağlayan tüm geçmişimizden Allah razı olsun” dedi.
Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Abdullah Karadağ ise, “Süleyman Şah’ın İznik’i almasıyla İnegöl Selçukluların hakimiyetine girmiştir. İnegöl’ün Osmanlı fethine kadar Bizans egemenliği yaşanmıştır. Osmanbey 300 kişilik bir kuvvetle Kulaca kalesini fethediyor. Bu olay Osmanlı tarihindeki ilk kale fethidir. İlk kale fethinden 14 yıl sonra Turgutalp tarafından İnegöl fethediliyor. 1299 yılında gerçekleştirilen bu fetih Bursa’nın kapılarının da açılacağına işaret olmuştur. Bildiğiniz 1326 yılında da Bursa’nın fethi gerçekleşmiştir. Osmanlı fethettiği Bursa’da bir medeniyetin temellerini de kurmuştur” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından Ertuğrulgazi Derneği folklor ekibi gösterileriyle törenlere renk kattı. Kulaca Kalesi atlı süvariler tarafından yeniden feth edilirken, kaleye Kayı bayrağı ve Türk bayrakları dikildi.