Melisa Öztürer Özkan
İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi “Bursa’nın Ulaşım Paneli” için geri sayıma geçti.
Cumartesi günü saat 10.00’da BAOB’da gerçekleşecek çalıştayda Bursa’nın ulaşım sorununa ışık tutmayı hedefleyen İMO yönetimi panel öncesi Olay Meyda’yı ziyaret etti. İMO Bursa Şube Başkanı Sedar Atilla Erdem, Başkan Yardımcısı Erdem Yardımcı ve Yönetim Kurulu Üyesi Ozan Olgun ile birlikte Olay Medya İcra Kurulu Başkanı Mehmet Ali İnan’ı ziyaret etti.
Bursa’nın ulaşım ve deprem master planının acil oalrka çıkarılması gerektiğini belirten Başkan Erdem, Bursa’nın olası bir depremde İstanbul’dan daha çok etkileneceğini belirterek çözüm stratejilerini paylaştı: “Bursa’yı kaçak yapılaşma kültüründen kurtarmamız lazım. Her kaçak yapı vatandaşımız için bir tabut. Kaçak sanayiden kurtulmamız gerek. Sanayici de vatandaş da kaçak yapıdan kurtulacak. Sonrasında kentsel dönüşümü planlarken ulaşım ağlarını da içerisinde çözeceğiz. Kent anayasasının içerisinde planlı şehirleşme adına sanayisi, turizmi, tarımıyla sürdürülebilir birlikte büyüyen bursa hedefine odaklanarak ulaşım, deprem, master planının kentsel dönüşüm stratejisi içerisinde çözümlendiği, Bursa Büyükşehir Belediyesi önderliğinde bir kent anayasası yazarsak ve bunu koruyarak geliştirirsek 2050 yılında bu sorunları konuşmayacağımız Bursa’ya kavuşuruz. “
“Deprem bir beka sorunudur”
Depremin bir beka sorunu olduğunu belirten ve Şili örneğini gündeme getiren Erdem, “1999-2024 yılları arasında Şili gibi bir ülke bu sorunu çözmüş. Şili ile Türkiye sosyoekonomik anlamında birbirine çok yakın iki ülke. 99 depreminde Şili de aynı tarihlerde şiddetli deprem yaşıyor. Bizdeki can kaybı 20 bin, Şili’deki can kaybı 30 bin… 6 şubat 2024’te Maraş depremi döneminde Şili’de de yeniden deprem oluyor. Bizde 50 bin can kaybı yaşanırken Şili’de sadece 15 ölüm yaşanıyor. Şili bu iradeyi gösterebilirse biz bu iradeyi gösterebiliriz” dedi.
“Hem devletin hem de vatandaşın görevleri var”
Özel sektörü kentsel dönüşümün içine sokmak zorunda olduklarının altını çizen Erdem, devletin ve vatandaşın üzerine düşen görevleri de şu sözlerle açıkladı: “Türkiye’de 7 milyon binanın dönüşümünü kamunun tek başına dönüştürme şansı yok. Bursa olası bir depremde İstabul’dan daha çok yıkım yaşayacak. Çünkü kaçak yapı sorunu çok ciddi. Devletin acilen Bursa’ya yönelmesi gerek. Yarısı bizden kampanyasının acilen Bursa’ya verilmesi lazım. Kentsel dönüşüm de vatandaşın insiyatifine bırakılacak konu değil. Kamunun en önemli görevi vatandaşa rağmen onu korumaktır. Devletin daha düşük faizle kredi imkanı sağlanması lazım. Ancak her şey de devletten beklenmez. Vatandaşın da taşını elinin altına koyması lazım. Ekonomik gücü yoksa 150 metrekare dairse varsa 90 mertrekare daireye razı gelecek. En azından can güvenliğini sağlamış olacak. Mülkiyet anlamında da kaybı olmayacak. Çünkü yenilenen bina eski binadan kat be kat değerli olacak” dedi.