Dizayi, AA muhabirine yaptığı açıklamada “Iraklı Kürtlere Rus silahlarını verdiklerini” belirten Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un sözleriyle ilgili, “Lavrov, ‘Irak hükümeti yoluyla Peşmergelere silah gönderiyoruz’ demiş. Oysa bize bir kurşun bile gelmedi. Acaba Bağdat bu silahları aldı da bizim payımızı vermemiş olabilir mi? Biz de bilmiyoruz. Burada Rusya konsolosuna sorarak, ‘açıklama bekliyoruz’ dedik” ifadelerini kullandı.
Rusya’nın Suriye’ye yönelik saldırılarında Kuzey Irak hava sahasını kullanmasına ilişkin ise hükümetlerine bir bilgilendirme yapılmadığını aktaran Dizayi, “Sayın Lavrov, bir basın toplantısında ‘İran, Rusya, Suriye ve Irak’tan oluşan dörtlü işbirliği içinde Kütler de vardır’ dedi. Oysa bizim haberimiz yok. Bu dörtlünün içinde yer almıyoruz” diye konuştu.
Dizayi, “Irak’ta DAEŞ ile mücadeleye Rusya’nın destek vermesini istiyor musunuz?” sorusuna şu cevabı verdi:
“Ortada DAEŞ adlı tehlikeli bir terörist grup var. Bu örgüt, tüm Ortadoğu için bir tehdit, bütün dünyanın istikrarı, güvenliği için bir tehlikedir. O yüzden kim bu örgüte karşı koyarsa biz hay hay diyoruz. Ama tabii ABD ve Rusya birer süper güç konumundadır. Bunlar farklı birer program, ajanda ve yönetimlerle bölgede savaşa veya operasyona gidiyorlarsa uçakları karşı karşıya gelebilir. Bazı sıkıntılar yaşayabilirler. Koordinasyon açısından Rusya belli bir bölgeye, ABD belli bir bölgede olabilir. Ama bu koordinasyon şu anda yok. Bu bir tehlikeye, kazaya yol açabilir. İşbirliği olması lazım. Birlik, beraberlik, operasyon için istihbarat ve hava sahası için birbirlerine bilgi vermeleri lazım.”
PKK petrol hattına saldırdı
Terör örgütü PKK’nın Kerkük-Yumurtalık Boru Hattı’na yönelik saldırılarına da değinen Dizayi, “Temmuz ayındaki saldırıda petrol sevkıyatı 90 gün durdu. Dağdaki PKK liderleri, ‘evet yerli bir grup saldırıyı kendi inisiyatifiyle yaptı ama bu bizim politikamız değil ve bir daha olmayacak’ dediler. İnşallah yeni bir saldırı olmaz. PKK saldırılarına devam ederse ciddi bir olaydır. Hükümeti bırakın halkın geliri veya ekmeğiyle oynuyorlar. Ümit ediyoruz bir daha olmasın” şeklinde konuştu.
IKBY Hükümeti Sözcüsü Sefin Dizayi, çözüm sürecine ilişkin ise şu değerlendirmede bulundu:
“Maalesef durum bu noktaya geldi. Çatışmalar oldu, ölenler oldu. Bunlar bence hiç olmayabilirdi. Çünkü bir süreç vardı. O süreç bazen tıkandı. Ama süreç uzun vadelidir. İngiltere ve İRA’ya baktığınızda barış süreci 10 sene sürdü. HDP’nin seçimde 80 milletvekili kazanması büyük bir fırsattı. Meclisin çatısı altında siyaset yapmak ve sorunları çözmek büyük fırsattır. Maalesef bu noktaya gelindi. Ama bu, dünyanın sonu değil. Çünkü ne kadar çatışma olursa olsun sonucu mutlaka diyalog ve barıştır. Eğer Kürdistan bölgesel hükümetine bir görev düşerse, barış sürecini tekrar başlatmak, destek vermek, katkı sunmak noktasında mutlak barış, istikrar, huzur ve çözüm için hazırız. Hiçbir zaman şiddet ve çatışmanın yanında değiliz.”