Miktarda ise, geçen yıl ilk 3 ayda 1 milyon 4 bin 325 ton olan ihracatın, bu yılın aynı periyodunda 880 bin 239 tona gerilediğini vurgulayan Kavak, bu yılın ilk 3 ayındaki ihracatta geçen yılın aynı dönemine göre miktarda yüzde 12, değerde 14 kayıp yaşandığını ifade etti.
İhracatta yaşanan düşüşün birçok nedeni olduğunu dile getiren Kavak, ‘Ukrayna, Rusya, Irak, Ortadoğu gibi komşu pazarlarda yaşanan konjonktürel sorunlar başta olmak üzere aşırı yağışlardan kaynaklanan iklim kaynaklı problemler yaşanan düşüşe birer neden. Ancak ihracatımızın yüzde 65’ini gerçekleştirdiğimiz Rusya pazarında rublenin değer kaybetmesi ve ihracatçılarımızın bu pazara rubleyle ve vadeli satış yapmalarından kaynaklı iktisadi kayıplar, ihracatın düşmesinin ana sebeplerinden’ dedi.
ÖNÜNE GEÇMEYE ÇALIŞIYORUZ
Kavak, ihracatta seyreden düşüşün önüne geçebilmek çalıştıklarını kaydetti. Bu çalışmalarla ilgili bilgi veren Kavak, ‘Ekonomi Bakanlığı koordinasyonunda ve Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (AKİB) organizasyonunda ihracatı arttırmak için sektörel ticaret ve inceleme heyetleri, tanıtım kampanyaları, yurtdışından alım heyetlerinin davet edilmesi, profesyonel firmalara yaptırılan pazar araştırma raporları, yeni çeşit geliştirme projeleri gerçekleştirilen faaliyetler arasında’ diye konuştu.
DOMATES İLK SIRADA
Bu dönemde en çok ihraç edilen ürünler arasında domates, limon, portakal, ve mandalinanın yer aldığını kaydeden Kavak, en çok ihracat yapılan ülkelerin ise Rusya, Irak, Romanya ve Almanya olduğunu söyledi. Kavak, AKİB’in tüm ihracatçı birlikleri arasında yüzde 55 payla Türkiye ihracatına büyük oranda katkı sağladığına dikkat çekti.