Taşçı, Bezmialem Vakıf Üniversitesi’nde düzenlenen, “Taş Tedavisinde En Son Yenilikler” konulu sempozyumda yaptığı konuşmada, idrar yolları taş hastalığının, Türkiye’de her 8 kişiden birini etkilediğini söyledi.
Hastalığın, gerekli tedavi yapılmadığı takdirde böbrek kaybına yol açan ciddi bir sağlık sorunu olduğunu dile getiren Taşçı, 30 yıldaki teknolojik gelişmelerle taş hastalığının tedavisinde açık cerrahi ameliyatların terk edildiğini, yerine kapalı ve ses dalgası ile taş kırma yöntemlerinin kullanılır hale geldiğini aktardı.
Prof. Dr. Ali İhsan Taşçı, bu yöntemlerden “retrograd intrarenalin” cerrahiyle idrar yolundan girilerek, buradaki ve böbrekteki taşın kırılması işlemi olduğunu anlatarak, “Diğeri ise daha büyük ve öteki yöntemlerin başarısız olduğu böbrek taşlarında uygulanan bir sistem olup, sırttan böbrek içine yerleştirilen ince bir tüp içinden taşın kırılıp dışarı alınması (perkütan nefrolitotomi) işlemidir. Bütün bu yöntemlerin başarıyla uygulanabilmesi için ciddi ve uzun bir eğitim sürecine ihtiyaç vardır” diye konuştu.
Sempozyum kapsamında Türkiye’de alanında uzman akademisyenlerle John Hopkins Medical Institutions’dan Taş Hastalıkları Merkezi Başkanı Prof, Brian R. Matlaga’nın katılacağı bur kurs düzenleneceğini belirten Taşçı, kursa katılanların insan vücudunu taklit eden modeller üzerinde uzmanlar tarafından cerrahi eğitim alabileceğini sözlerine ekledi.