HES inşaatının henüz tamamlanmayan havuzu çöktü

Bursa’nın İnegöl İlçesi Tüfekçikonağı Mahallesi’nde yapımı devam eden, henüz su tutulmayan hidroelektrik santralinin havuz bölümünün kayması sonucu oluşan heyelan yüzlerce ağaca zarar verdi.

HES inşaatının henüz tamamlanmayan havuzu çöktü

Firma yetkilisi Nail Gülle, “Burada deneme üretimi yapılıyordu. Toprak kaymasıyla birlikte doğa da zarar gördü. Ama bu suçumuz değil tamamen doğal bir afetten kaynaklanıyor. Eğer hidroelektrik üretimi için kurduğumuz havuz dolu olsaydı daha büyük bir felakete yol açardı” dedi. 

 

İnegöl’e 23 kilometre uzaklıkta bulunan Tüfekçikonağı Mahallesi’ndeki Saçmalı Deresi üzerine tepkilere rağmen Tarmaç Madencilik tarafından hidroelektrik santrali kurma çalışmalarına başladı. Orman vasfındaki yaklaşık 7 hektarlık alan üzerinde kurulan HES için ÇED raporuna göre 175 ağaç kesilmesi planlanırken, köylülerin iddiasına göre bu rakamın çok üzerinde kayın ağacı kesildi. Saçmalı Deresi’nin yanı sıra Bıçkı, Karaburun ve Boğakaya’dan 3 regülatörle ulaştırılacak suyla çalışacak santralin İhsaniye, Sulhiye, Rüştiye, Özlüce, Mezit, Yeniköy, Güneykestane, Kınık, Osmaniye ve Eskikaracakaya köylerinde oturanlar  içme ve sulama sularının ellerinden alınacağı gerekçesiyle projeye karşı çıktı.

 

Proje bedeli 8 milyon 752 bin 618 TL olan santralin yapımı devam ederken geçtiğimiz günlerde, santralin havuz bölümü iddiaya göre, yer altı kaynak suların yüzünden toprak kayması meydana geldi. Heyelan hem santralin havuzuna hem de çevreye büyük zarar verdi.

 

DHA Muhabirinin telefon ile açıklamalarda bulunan Firma Yetkilisi Nail Gülle, santralin henüz devreye girmediğini söyledi. Gülle, orada deneme çalışmaları yaparken havuzun bulunduğu bölgede yeraltı kaynak sularının geçtiğini belirterek şöyle dedi:

 

“Sular toprak kaymasına yol açtı. Bizler de çalışmalarımızı durdurduk. Şu anda her hangi bir çalışma yapmıyoruz. Kışın gelmesiyle orada yapacağımız güçlendirme çalışmaları sağlıklı olmayacak. Bu nedenle çalışmaları bahar aylarına bırakmaya karar verdik. Toprak kaymasıyla birlikte doğada zarar gördü ama bu bizim suçumuz değil tamamen doğal bir afetten kaynaklanıyor. Eğer hidroelektrik üretimi için kurduğumuz havuz dolu olsaydı daha büyük bir felakete yol açardı.”

 

Gülle, santralde yapılacak çalışmaların ardından 2016 yılında elektrik üretimine başlanacağını ekledi. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X