Her dört araçtan biri muayenesiz

Geçen yıl trafikte yer alan muayenesiz araç oranı yüzde 25 düzeyinde gerçekleşti. Bu rakam trafikte bulunan her 4 araçtan 1’inin muayenesiz olduğuna işaret etse de söz konusu oranın yıllar içinde düşmesi dikkati çekiyor.

Her dört araçtan biri muayenesiz

AA muhabirinin, araç muayene hizmeti veren TÜVTÜRK’ten edindiği bilgilere göre, 2008 yılında trafikteki araçların yüzde 34’ünün geçerli bir araç muayenesi bulunmazken, bu oran 2015’te yüzde 25’e geriledi.

 

Geçen yıl trafikte seyreden araçların muayeneden kalma gerekçeleri arasında aydınlatma, fren sistemi ve yürüyen aksamlardaki sorunlar ilk sırada yer aldı.

 

Öte yandan 2010 yılında verilen kusurların yüzde 25’ini fren sistemlerinden kaynaklı sorunlar oluştururken, geçen yıl bu oran yüzde 21 seviyelerine düştü.

 

Emniyetsiz veya ağır kusurlu olarak ilk muayenede kalan araçların oranı, 2008-2010 yıllarında bulunduğu yüzde 43 düzeyinden, 2015’te yüzde 35’e indi.

 

“Muayeneden geçen araçların oranı yüzde 65”

 

TÜVTÜRK, 2015 yılında 8 milyon 90 bin 861 periyodik muayene gerçekleştirdi.

 

Söz konusu araçların yüzde 34’ü “ağır kusurlu”, yüzde 1’i de “emniyetsiz” olarak muayeneden geçemedi. Böylece muayeneden geçen araçların oranı geçen yıl yüzde 65 oldu.

 

Bu dönemde 1 yıl ve daha uzun süredir muayeneye girmeyen 673 bin aracın muayenesi yapılarak trafikte risk oluşturmalarının önüne geçildi.

“Araç sahipleri eskisinden çok daha bilinçli”

 

Konuya ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan TÜVTÜRK Genel Müdürü Kemal Ören, trafikteki araçların muayene oranındaki artışa işaret etti.

 

Ören, söz konusu artışta karar alıcıların sıkı denetimi ile muayene sürecinin uluslararası standartlara çıkarılmasının etkili olduğunu belirtti.

 

Artık araç sahiplerinin eskisinden çok daha bilinçli olduğunu ve muayene konusunun önemini kavradığını vurgulayan Ören, “Türkiye’deki muayenesiz araç oranı, birçok Avrupa ülkesindekinden daha az ve dünya standartları seviyesinde.” dedi.

 

Ören, TÜVTÜRK’ün, 2008 yılında gerçekleştirilen özelleştirme sonucu Türkiye’deki periyodik araç muayene hizmeti ve yola elverişlilik muayenesi konusunda tek yetkili kurum olduğunu anlatarak, şunları söyledi:

 

“TÜVTÜRK’ün kuruluşundan bugüne kadarki sürede, muayeneden kalan araçların oranında büyük bir iyileşme gerçekleşti. TÜVTÜRK 8 yıl boyunca 47 milyondan fazla araç muayenesi gerçekleştirdi. Bu muayenelerde 16 milyon aracın yaklaşık 15 milyonu ilk muayenesinde kaldıktan sonra eksiklerini ve kusurlarını gidererek, sonraki muayenelerden geçti. Böylece geride bıraktığımız 8 yıl içinde 15 milyondan fazla aracın trafikte risk oluşturmasının önüne geçildi.”

 

“Fren sistemlerindeki kusur oranı son yıllarda azaldı”

 

Ören, trafik güvenliği için hayati öneme sahip fren sistemlerindeki kusur oranının son yıllarda azaldığına dikkati çekti.

 

Söz konusu azalışta, araç sahiplerinin muayene konusunda bilinçlenmelerinin etkili olduğunu dile getiren Ören, “Son 5 yılda bu noktada görülen kusurların azalması, araç sahiplerinin, araçlarının teknik güvenliğine daha fazla önem verdiğini gösteriyor.” diye konuştu.

 

Ören, TÜVTÜRK’ün gerçekleştirdiği çalışmalara da değinerek, kurum olarak trafik güvenliği konusunda sosyal sorumluluk projeleri geliştirdiklerini aktardı.

 

TÜVTÜRK’ün “Trafikte Sorumluluk Hareketi”nin yürütücülüğünü üstlendiğini anımsatan Ören, bu kapsamda, 6 yılda 9 bin 500 öğretmen, 218 bin öğrenci, 856 bin vatandaş ve 29 bin 500 şoföre trafik güvenliği eğitimi verildiğini anlattı.

 

Ören, ayrıca iletişim ve farkındalık çalışmalarıyla 4 milyondan fazla kişinin trafikte sorumlu davranmaya davet edildiği bilgisini vererek, sözlerini şöyle tamamladı:

 

“Gerek uluslararası standartlarda verdiği araç muayene hizmeti gerek bu konudaki teknik bilgi ve birikimi gerekse de Trafikte Sorumluluk Hareketi ile TÜVTÜRK artık Türkiye’de trafik güvenliği konusunda bir otorite haline geldi. TÜVTÜRK olarak yıllardır teknik güvenlik konusunda elde ettiğimiz bilgi birikimini otomotiv sektörünün ve ilgili kurumların hizmetine de sunuyoruz.

 

TÜVTÜRK, ihale şartnamesi gereği işletmeye açılan 189 araç muayene istasyonu için arsa inşaat hazırlık maliyetleri haricinde, toplamda 1 milyar doların üzerinde yatırım yaptı. Hizmete başladığı 2008’den 31 Haziran 2015’e kadar, muayene kapasitesinde sorun olmamasına karşın, hizmet kalitesini artırmak amacıyla 50 milyon doları aşan ek yatırım gerçekleştirdi.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X