HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, “HDP’nin başarısı sıradan bir yüzde 10 seçim barajını aşmanın çok çok ötesinde, ulusal, bölgesel ve küresel düzeyde bir domino etkisi yaratacaktır. Üzerimize geliyor olmalarının nedeni budur” dedi.
Demirtaş, düzenlenen bir panele katılmak üzere geldiği Boğaziçi Üniversitesi Garanti Kültür Merkezi’nde üniversite öğrencileriyle buluştu.
İki temel çizginin yarışının ve rekabetin güncel, seçime dayalı bir çatışma olmadığına dikkati çeken Demirtaş, “Bu, egemenlerle ezilenlerin tarihsel çatışmasıdır. Elinde gücü bulunduran muktedirlerin, tabanda halk ve çalışanlar nezdinde oluşturdukları bütün baskı mekanizmalarını koruma, baskıyı seçimler aracılığıyla var etme kültürüdür bu. Ezenlerin kültürü budur. Bu sadece Türkiye’ye ve haziran seçimlerine özgü, yeni ortaya çıkmış bir durum değil. Biz her açıdan kendini ‘ezilen’ olarak tarif eden, subjektif olarak da aslında ezilen olan her kimliği, her inancı, sınıfı, her cinsiyeti temsil etmeye çalışıyoruz” diye konuştu.
Baraj sorunu olan ve bu riski göze alarak seçime giren bir parti olduklarını kaydeden Demirtaş, “Böylesine bir programın Türkiye’de baraj sorununun olması zaten aslında çok mücadele edilmesi gerektiğinin ve çok uğraşılması gerektiğinin kanıtıdır. Böyle bir program hayli hayli Türkiye’de iktidarda olmalıydı ve Türkiye’yi yöneten anlayış bu olmalıydı” ifadelerini kullandı.
AK Parti çizgisinin, Türkiye’yi kültürsüz, dilsiz ve modernleşme adı altında tümüyle neoliberal kapitalist politikalara teslim edilmiş bir ülkeye dönüştürmek istediğini ileri süren Demirtaş, “Bu çizginin kazanması demek, Türkiye’de felaket demektir. HDP kazanır ve bu çizgiyi ideolojik olarak da seçimde oy oranı olarak da yenmeyi başarırsa, bunun Ortadoğu’daki moral etkisi de farklı olacaktır” değerlendirmesinde bulundu.
“Siyasi geçmişimiz, ortak gelecek kurmamıza engel değil”
Selahattin Demirtaş, öğrencilerin kağıtlara yazarak kendisine ulaştırdığı soruların bir kısmını da yanıtladı.
Demirtaş, bir öğrencinin, “HDP Meclis’e giremezse silahlı çatışmalar başlar mı?” şeklindeki sorusunu, “Öyle bir ilişki kurmak, çok doğru bir şey değil. Her halükarda çatışmasızlığı devam ettirebileceğimizi düşünüyorum. HDP’nin varlığı barışın temelidir. Çatışmasızlık devam etsin diye bütün gücümüzü kullanacağız ve başaracağımıza da inanıyoruz” diye yanıtladı.
Bazı adaylarının beğenilmediği belirtilerek bununla ilgili görüşü sorulan Demirtaş, “Bu çok normal. 550 adayımızın tümüyle kabul edildiği bir demokrasi, siyasi yaklaşım çizgisi olmaz. Siyasi geçmişimiz, ortak gelecek kurmamıza engel değil. Bunu yaparak göstermek istiyoruz. Mutlaka eleştirdikleriniz, beğenmedikleriniz olacaktır. Başkası da başka iki adayı beğenmiyordur. Diğer 548 adayımız var. Onlara bakarsanız içiniz daha rahat eder” değerlendirmesini yaptı.
Selahattin Demirtaş, daha sonra üniversiteden ayrıldı.