‘Hayata Dönüş’ten mahkum olduk

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, 19 Aralık 2000’de İstanbul Bayrampaşa Cezaevi’nde güvenlik birimlerinin toplu açlık grevini bitirme amacıyla yaptıkları baskında 12 mahkumun ölümüyle ilgili davayı sonuçlandırdı.

‘Hayata Dönüş’ten mahkum olduk

AİHM, Türkiye’nin yaşam hakkı da dahil olmak üzere insan hakları ihlalinde bulunduğuna karar verdi. 

DAVA 2010’DA AÇILDI

AİHM’in kararı, 2010’da açılan ve operasyonun düzenlendiği dönemde Bayrampaşa Cezaevi’nde bulunan bazı tutukluların şikayetlerine dayanıyor. Şikayetlerin temelinde hücrelerin boyutunun küçültülmesi amaçlı bir projeye tepki için başlatılan açlık grevi nedeniyle 45 tutuklunun doktor kontrolünden geçmeyi ve tedaviyi reddetmesi üzerine başlatılan operasyonda, güvenlik birimlerinin aşırı ve orantısız güç kullanması yatıyor. Tutukluların şikayetleri arasında gerekçesiz göz yaşartıcı gaz kullanılması da yer alıyordu. 

32 KİŞİ ÖLMÜŞTÜ

Dönemin Bayrampaşa Cezaevi Müdürü tarafından verilen emir üzerine 19 Aralık 2000’de yapılan ‘Hayata Dönüş’ operasyonunda 12 kişi hayatını kaybetmiş, 50 kişi de yaralanmıştı. Güvenlik güçleri eşzamanlı olarak 20 cezaevinde benzer nitelikli operasyonlar düzenlemiş ve şiddetli çatışmalar sonucu ikisi asker, 30 tutuklu toplam 32 kişi hayatını kaybetmişti. 

54 BİN EURO CEZA

AİHM yaptığı inceleme sonucunda Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) yaşam hakkını garanti altına alan 2. ve işkence ve kötü muameleyi yasaklayan 3. maddelerini ihlal ettiğine karar verdi. Karar gereği Türkiye; Songül İnce, Özgül Dede, Gülperi Özen, Aydan Odabaş ve Fatma Güzel adlı davacılara farklı miktarlarda olmak üzere mahkeme masrafları da dahil toplam 54 bin euro tazminat ödeyecek. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X