Op. Dr. Ayşe Kıyak Yılmaz, yaz mevsiminde sıcaktan bunalan kişilerin kendilerini serinlemek için havuzlara attığını belirterek, ancak hijyenik olmayan ve klorlaması doğru seviyede yapılmayan yüzme havuzlarının göze zarar verdiğini kaydetti.
Op. Dr. Yılmaz, toplu kullanılan havuzlarda yetersiz dezenfeksiyon ve klorlamaya bağlı olarak üreyen mikroorganizmalar üremekte, buna bağlı olarak hem gözün beyaz kısmının enfeksiyonu, hem de saydam kısmının enfeksiyonunun gelişebildiğini söyledi.
Özellikle de çocukları etkileyen bu konjonktivit aynı zamanda alerjik de olabildiğini anlatan Yılmaz, şöyle konuştu: “Gözlerde kızarıklık, sulanma, yanma gibi şikayetler varsa daha çok alerjik konjonktivit düşünülürken, eğer çapaklanma da eklenmişse, o zaman daha çok mikrobiyal konjonktivit düşünülmelidir.”
“KONTAKT LENSLE HAVUZA GİRMEYİN”
Kontakt lens kullanıcılarının havuzlara kesinlikle lensleriyle beraber girmemesi gerektiğini belirten Op. Dr. Yılmaz, şunları söyledi:
“Zira keratit en sık bu kişilerde görülebilmektedir. Zamanında uzman bir hekim tarafından tedavi edilmeyen bu göz enfeksiyonları ciddi hasar oluşturabilir. Bu nedenle mutlaka hijyeninden emin olduğumuz yüzme havuzlarını tercih etmeliyiz. Ayrıca, havuzdan çıkınca özellikle dezenfektan maddeler ve klordan korunmak için mutlaka temiz suyla yıkanmalı gözlerimiz hassassa, mutlaka gözyaşıyla nemlendirip sulandırabiliriz. Bununla beraber oluşan bir kızarıklık, çapaklanma, ağrı gibi durumlarda mutlaka bir göz hekimine başvurmalıyız. Kontakt lensle asla havuzlara girmemeliyiz. Bununla beraber özellikle yüksek klorlu havuzlarda havuz gözlüğünü kullanmak ya da havuz içinde göz açmamakta koruyucu olabilmektedir.”