Arpacık, kirpik köklerinin iltihaplanması sonucu, göz kapağında şişkinlik, kızarıklık, kaşıntı ve ağrı ile kendini gösteren bir enfeksiyon çeşididir.
Arpacık mikrobik kökenli bir göz enfeksiyonudur. Gözde arpacık çıkması, vücut direncinin düştüğünün kanıtıdır.
Bu enfeksiyon dışarıdan da gelebilir, direnci düşmüş vücuda saldıran bakterilerin enfektesiyle de gerçekleşebilir. Oluşan şişlik sivilceye benzer ve özünde irinle dolu bir apsedir. Göz kapağında doluluk hissi, ağrı ve kaşıntıyla belirti veren arpacık, sonrasında kirpik diplerinde kızarıklık, acı, ağrı, batma, sulanma ve kaşıntı ile gelişen ağrılı bir süreçtir.
Arpacık neden olur?
Arpacık genellikle stafilokok adlı bakterinin sebep olduğu göz enfeksiyonundan kaynaklanır. Kirpik dipleri yahut burada bulunan bezler fazla yağ ve bakteri gibi sebeplerle tıkanıp apse yapabilir. Arpacık çoğu kez zararsızdır, ufak tefek çözümlerle kendiliğinden iyileşir. Sıcak pansumanlarla olgunlaştırılıp, içindeki cerahatin akıtılması suretiyle iyileştirilebilen bu şişlikler, tıp dilinde hordeolum olarak adlandırılır. Tedavi edilmediği için iyileşmeyen ve ilerleyen arpacık kiste dönüşürse şalazyon ismini alır. Eğer arpacık kiste dönüşürse ileri derecede bir müdahale hatta cerrahi müdahale gerekebilir.
Arpacık gözünüzden vurur
Gözdeki istenmeyen bu durumun ortaya çıkmasının birçok sebebi vardır. Gözlerdeki yorgunluk, az uyuma gibi faktörler arpacık çıkmasını tetikleyebilir.
Pis ve mikroplu ortamlar, hijyene önem vermemek, yetersiz gıda alımı; üzüntü, kaygı, endişe, stres, gerginlik gibi negatif psikolojik durumlar, vücut direncinin ve bağışıklığın zayıflamasına; bu durum da, vücutta hazır bekleyen bakterilerin hücuma geçmesine sebep olur.
Doğru tedavi önemli
Arpacık başlangıç evresinde ise ve doğru tedavi uygulanırsa tekrar etme riskini de ortadan kaldırmış oluruz. Arpacık tedavisi için ilk akla gelen çözüm hekime gitmek olmalıdır. Bir göz doktorunun uygulayacağı tedavi, vereceği ilaçlar, merhem, damla yahut antibiyotikler en güvenilir çözümdür.
Arpacık sorunu yaşadığınızda, kendi kendine geçmesini beklemeyin. Geçmiş gibi görünen arpacık, göz kapağında yerleşip, yeniden nüksedeceği anı sinsice bekliyor olabilir. Bu sebeple kullanılacak ilaçlarla, göz kapağı kıkırdağındaki bezlerin enfeksiyon kapma riski azaltılır. Arpacık kendi haline bırakılırsa, sadece göze değil, vücuttaki diğer dokulara da zarar verebilir. İyileşmeyen arpacıklarda cerrahi yöntem uygulanabilir.
Arpacık tedavisi için evde yapabilecekleriniz nelerdir?
– Sarımsak halk arasında arpacık tedavisinde oldukça yaygındır. İçeriğindeki mikrop öldürücü özelliklerinden dolayı pek çok rahatsızlıkta, bilhassa bağışıklık rahatsızlıklarında içten ve dıştan antibiyotik olarak sıkça kullanılan sarımsağın ezilerek arpacıklı bölgeye bastırılmasıyla bilinen yöntem çok kişi tarafından kullanılmaktadır; ama hekimlerin çok da önerdiği bir çözüm değildir.
– Bunun dışında patatesi soyup rendeleyip bir bezin içine koyarak arpacıklı bölgeye kapatmak,
– Demlenmiş ılık mayıs papatyası çayına batırılmış pamuğu göze yatırmak,
– Bol miktarda çiğ sebze, meyve ve sarımsak yemek,
– Demlenmiş keten tohumu çayıyla göze kompres yapmak,
– Haşlanmış patates, yumurta sarısı ve sıcak sütle hazırlanacak lapayı bir bezin üzerine sürerek göze yatırmak,
– Rezene çayına batırılmış pamuk yahut bezi gözün üzerine yatırmak gibi evde yapılabilecek yöntemlerle arpacık biraz rahatlatılabilir.