Göz enfeksiyonu genellikle kalıcı bir soruna neden olmaz ve nadiren ciddi bir sağlık sorununa dönüşür. Bununda bir sürü nedeni olabilir.
Ancak, hemen tedavi edilmediği takdirde, gözün içindeki retina, kan damarları veya optik sinirlere zarar verebilecek herhangi bir ciddi durumu ekarte etmek için bir doktor tarafından kontrol altına alınması oldukça önemlidir.
Bu arada, belirtileri azaltmak ve iyileşme sürecini hızlandırmak için birçok kolay, ucuz ve etkili ev tedavilerini deneyebilirsiniz.
Göz enfeksiyonu nasıl tedavi edilir: Göz enfeksiyonuna doğal çözüm
Göz enfeksiyonunun tedavi edilmesi için uygulanabilecek en iyi doğal tedavi yöntemleri şu şekilde sıralanabilir:
1. Göz enfeksiyonuna çay:
Çay yaprakları göz enfeksiyonunu tedavi etmek için yardımcı olabilecek birçok anti-bakteriyel bileşeni içerisinde barındıran bir bitkidir. Çay gözlerde şişmeyi ve kızarıklığı azaltarak göz enfeksiyonunun tedavi edilmesine yardımcı olur. En iyi sonuçları elde etmek için siyah çay kullanılması gerekmektedir. Çay torbası sıcak suyun içerisinde kaynatılır ve demlenerek çay hazırlanır. Demlenmiş olan çay torbası etkilenen alan üzerinde 10 15 dakika boyunca uygulanır. Ancak torbanın göze zarar vermemesi için yeterince ılındığından emin olunması gerekmektedir. Çay, ılık haldeyken gözlere zarar vermez, tam tersine enfeksiyonel durumların yok edilmesine yardımcı olur.
2. Göz enfeksiyonuna ne yapılmalı: Bal:
Bal, göz enfeksiyonuna neden olan bakteri kolonisini öldürmeye yardımcı olabilecek anti-bakteriyel özellikler içeren diğer besinlerden bir tanesidir. Bal ve su eşit miktarda karıştırılır ve elde edilen yeni karışım bir cezvenin içerisinde kaynatılır. Sonrasında bu karışım bir pamuk topağı ya da bir bez yardımı ile etkilenen alan üzerine sürülerek uygulanır. Aynı zamanda bu karışım kişinin gözündeki yabancı maddelerin de dışarı atılmasını sağlamaktadır. Bu yüzden oldukça etkili bir çözümdür.
3. Göz enfeksiyonuna hangi bitki iyi gelir: Papatya çayı:
Papatya çayı göz enfeksiyonunun tedavisinde yardım sağlamak için kullanılabilir. Ayrıca göz boyama kullanılabilir. Papatya çayı ya da çay poşetleri suyun içerisinde kaynatılır. Kaynatarak hazırlanan çay normal oda sıcaklığına gelene kadar bekletilir. Ardından etkilenen bölgeye sürülerek uygulanır. Bu şekilde gözdeki kaşıntı ve acı hisleri ortadan kalkar. Ancak tedavi sırasında gözün mikrop kapmaması için, kullanılan pamuk ya da bezin mutlaka temiz olması gerekmektedir.
4. Göz enfeksiyonu için ne yapmalı: Borik asit:
Borik asit, genellikle hafif etkileri olan göz enfeksiyonlarında güçlü bir antiseptik olarak tedavi amaçlı kullanılır. Bu madde aynı zamanda göz kanlanmasını iyileştirmeye de yardımcı olabilir. Retina ile beraber gözün irin tabakasının da temizlenmesini sağlayan önemli bileşenler içermektedir.
5. Göz enfeksiyonu için bitkisel tedavi: Keten tohumu:
Keten tohumu, birçok ırkın eski zamanlardaki alternatif tıp tedavileri içerisinde yer almaktadır. Gözde oluşabilecek kaşıntı hissini azaltmak için kullanılabilir. Aynı zamanda göz enfeksiyonu nedeni ile oluşabilecek inflamasyonu azaltmaya yardımcı olur ve gözdeki acı hissini rahatlatmayı sağlar. Bir bardak su bir cezveye konur ve kaynatılır. İçerisine bir çay kaşığı keten tohumu eklenir ve bir kaşık yardımı ile güzelce karıştırılır. 10 15 dakika boyunca karıştırılarak demlenmesi gerekmektedir. 15 dakikanın beklendikten sonra kaynatılan malzeme alınıp temiz bir bezin içerisine yerleştirilir ve bu bez yarım saat kadar gözün üzerinde bekletilir.
6. Göz enfeksiyonu için şifalı bitkiler: Yasemin çiçekleri:
Yasemin çiçeği, gözdeki inflamasyonu ve enfeksiyonu azaltmayı sağlayacak bileşenlere sahip bir bitkidir. Aynı zamanda tahrişi azaltmak için de etkili bir yoldur. Bir kavanoz damıtılmış su temin edilir ve içerisine yasemin çiçekleri eklenir. Karışım bu şekilde gece boyunca bekletilir ve ertesi sabah gözler bu su ile durulanmalıdır. Gözdeki enfeksiyon için daha etkili bir çözüm sağlanmak isteniyor ise mutlaka günde 2 ya da 3 kez uygulanmalıdır.
7. Göz iltihabına ne iyi gelir: Patates:
Patates dilimler halinde kesilir ve birer dilim göz kapaklarının üzerine yerleştirilir. Bu işlem gözler için rahatlatıcı bir etkiye sahiptir. Patates dilimleri gözlerdeki yanma hissinin önüne geçmek ve kızarıklığın geçmesini sağlayacak özelliklere sahiptir. Bu tedavinin en az 1 hafta boyunca uygulanması gerekmektedir.
8. Göz iltihabına ne yapılır: Gül suyu:
Gülsuyu gözler için kullanılabilecek mükemmel bir temizlik maddesidir. Gözün içerisindeki yabancı cisimlerin kolayca dışarı atılmasını sağlamaktadır. Kullanımı ise çok basittir. Birkaç damla gülsuyu her gün gözlerin çukur bölgelerinden damlatılarak gözlerin temizlenmesi sağlanmalıdır.
9. Göz iltihabına iyi gelen bitkiler: Kişniş:
Kişniş yaprakları, inflamasyon anti-enflamatuar özellikleri ile etkilenen bölgelerde yardım alınmasını sağlar. Birkaç kişniş yaprağı suyun içerisine konur ve su ile beraber kaynatılır. Kaynattıktan sonra uygun bir sıcaklık seviyesine gelene kadar beklenir. Çok sıcak kullanılması göze zarar verebilir. Bu yüzden mutlaka ılınana kadar beklenmesi gerekmektedir. Ardından karışım sıvı ile gözler durulanmalıdır. Bu işlem gözlerdeki şişlik ve kızarıklığın azalmasını ve hatta yok olmasını sağlayacaktır.
10. Göz iltihabı için şifalı bitkiler: Zerdeçal:
Göz enfeksiyonunun tedavisi için 2 yemek kaşığı zerdeçal kaynar suya eklenir ve karıştırılarak 5 dakika boyunca demlenmesi beklenir. Kuru ve temiz bir bez yardımı ile sarılarak etkilenen bölgelere uygulayın. Göz enfeksiyonunun iyileşme sürecine yardımcı olacaktır.
11. Rezene tohumu:
Rezene tohumları suda kaynatılır ve demlenmesi için 5 dakika daha kısık ateşte bekletilir. Elde edilen sıvı ile gözler temizlenmelidir. Göz enfeksiyonunun tedavi edilmesine yardımcı olan bir yöntemdir.
12. Aloe vera:
Göz enfeksiyonunun tedavi edilmesi için kuru ve temiz bir bez ya da pamuk topağı yardımı ile aloe vera kullanmak gerekmektedir. Temiz bir bez ya da pamuk aloe vera jeli ile ıslatılır ve enfeksiyonlu göz üzerinde sürülerek uygulanır. Göz sinirlerinde rahatlama ve kızarıklık ile göz ağrısının yok edilmesini açısından oldukça etkili bir tedavidir.
13. Karbonat:
Karbonat birçok yemekte ve hamur işi yemeklerde kullanılan bir maddedir. Ancak aynı zamanda göz tedavisinde de kullanılabilir. Bunun nedeni içerisindeki antiseptik ve anti-bakteriyel bileşenlerdir. 1 çorba kaşığı karbonat, 1 bardak suyun içerisine eklenir. İyice karıştırılır ve gözler bu karışım ile yıkanır. Etkili sonuçlar elde etmek için tedavinin günde 2 ya da 3 kez uygulanması gerekmektedir.
14. Hindistan cevizi yağı:
Hindistan cevizi yağı içerisinde bolca vitamin ve mineral bulunduran esansiyel yağlardan bir tanesidir. Bu özellikleri sayesinde gözdeki kaşıntı hissi ve kızarıklığın tedavi edilmesine yardımcı olur. Bu şekilde göz enfeksiyonları ile mücadele edilmesine yardımcı olur. Tedavinin en az günde 1 kez uygulanması gerekmektedir.