Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, taklit ve tağşiş yaptığı tespit edilen firmaları kamuoyu ile paylaştı. Taklit ve tağşiş yaptığı belirlenen işletmeler ve ürünlerinin parti numaraları, Bakanlığın internet sitesinde açıklandı. Buna göre, Gıda Güvenliği Bilgi Sistemi’nin kurulması, riske dayalı denetim sistemine geçilmesi gibi çalışmalar sonucunda 2015 yılı ocak ayı sonu itibarıyla yaklaşık 45 bin denetim gerçekleştirildi. Bunların sonucunda 79 parti üründe taklit-tağşiş yapıldığı, 16 parti üründe ise içerisinde bulunmaması gereken ilaç etken maddesi bulunduğu tespit edildi.
SUÇ DUYURUSU YAPILDI
Taklit ve tağşiş edilmiş ürünleri üreten firmalar hakkında 13 bin 304 lira idari para cezası uygulanarak, bu ürünlerin mülkiyetinin kamuya geçirilmesine karar verildi. İçeriğinde ilaç etken maddesi tespit edilen ürünlerin de piyasadan toplatılması kararlaştırıldı. Söz konusu ürünleri üreten veya piyasaya arz edenler hakkında cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunuldu.
YOĞURDA JELATİN BALA GLUKOZ
Taklit ve tağşiş yapılan ürünler arasında tulum peyniri, kaymak, tereyağ, yoğurt, kuşbaşılı pide harcı, köfte, sucuk, bal, çikolata, enerji içeceği ve zeytinyağı da bulunuyor. Peynire ağırlık olarak bitkisel yağ karıştırılması dikkat çekerken, yoğurtta jelatin, antepfıstığında boya, balda fruktoz ve glukoz, tahinde ise soya geni tespit edildi.
BURSA’DA AT ETİ BULUNDU
Geçtiğimiz günlerde Bursa’daki at eti skandalının Bakanlık raporlarında resmiyet kazanması dikkat çekti. Bakanlığın son tespitlerine göre Nilüfer merkezli Keyf-i Nefs – Cantuğ Müh. Dnş. Gıda ve Tmz. Paz. firması kuşbaşılı pide harcına at eti karıştırdı; Yıldırım ilçesindeki Ali Vurucu adlı kasapta ise karkas olarak at eti bulundu.