G7 Zirvesi başladı

Sanayileşmiş 7 ülkenin liderlerini bir araya getiren G7 Zirvesi Japonya’nın ev sahipliğinde Kashikojima Adası’nda başladı.

G7 Zirvesi başladı

İki gün sürecek zirvenin en önemli gündem maddesini ekonomi ve ticaret oluşturacak. Küresel ekonomideki belirsizliklerin ve risklerin yanı sıra gelişmekte olan ekonomilerde yaşanan durgunluk, petrol fiyatlarındaki düşüş ve gerileyen ticaret hacimleri toplantı gündeminin üst sıralarında yer alıyor.

 

Dış politika başlıkları da toplantıda görüşülecek en sıcak konular arasında bulunuyor. Kuzey Kore’nin nükleer programı, Çin’in Doğu ve Güney Çin Denizi’nde egemenlik iddia etmesi, Ortadoğu’da yaşanan gelişmeler, sığınmacı krizi, terörle mücadele, Rusya’nın Ukrayna’daki faaliyetleri toplantıda görüşülecek en önemli dış politika konuları olarak dikkati çekiyor. Ev sahibi Japonya’nın, Pekin’e karşı işbirliği için fikir alışverişinde bulunması bekleniyor.

 

Japonya 8 yıl aradan sonra yeniden dünya liderlerini ağırlıyor

 

En son 2008’de Hokkaido’da yapılan G7 Zirvesine ev sahipliği yapan Japonya, 8 yıl aradan sonra yeniden dünya liderlerini ağırlıyor. Bu seferki zirve, Tokyo’nun yaklaşık 300 kilometre güneybatısında, Kii yarımadasının pasifik sahilinde yer alan İse ve Şima kentlerinde yapılıyor.

Liderlerin bir araya geleceği yer olarak 0,7 kilometrekare alana sahipKashikojima Adası seçildi. Ulaşım ve güvenlik açısından oldukça elverişli konuma sahip adacık Nagoya’daki Chubu Centrair Uluslararası Havaalanına 60 kilometre mesafede bulunuyor ve iki köprü ile asıl adaya bağlanıyor. 1929’a kadar kimsenin yaşamadığı ada bölgeye demiryolunun gelmesinin ardından inşa edilen otellerle turizme kazandırılmış. Toplantının güvenliğinin sağlanması için 23 bin polis görev yapıyor.

 

G7, ABD, Almanya, Fransa, İtalya, İngiltere ve Kanada’dan oluşuyor. Grupta Avrupa Birliği de temsil ediliyor.

 

Rusya yine davet edilmedi

 

G7 toplantısına, ABD Başkanı Barack Obama, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, İngiltere Başbakanı David Cameron, Japonya Başbakanı Şinzo Abe, Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve İtalya Başbakanı Matteo Renzi’nin yanı sıra AB Konsey Başkanı Donald Tusk ve AB Komisyon Başkanı Jean Claude Juncker katılıyor.

 

Zirvede ayrıca, Laos, Vietnam, Endonezya, Bangladeş, Sri Lanka ve Papua Yeni Gine devlet ve hükümet başkanları da bunuluyor. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) Genel Sekreteri Angel Gurria ve Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde de zirveye katılan isimler arasında yer alıyor.

 

Grup, Rusya’nın 1998’de katılımıyla G8 ismini almıştı. Ancak Moskova yönetiminin Kırım’ı işgal etmesinin ardından alınan yaptırım kararıyla 2014’te Rusya’nın üyeliği askıya alındı. Rusya iki yıldır toplantılara davet edilmiyor.

İki gün sürecek zirvenin en önemli gündem maddesini ekonomi ve ticaret oluşturacak. Küresel ekonomideki belirsizliklerin ve risklerin yanı sıra gelişmekte olan ekonomilerde yaşanan durgunluk, petrol fiyatlarındaki düşüş ve gerileyen ticaret hacimleri, toplantı gündeminin üst sıralarındaki maddeler olarak gösteriliyor. 

 

Sıcak dış politika konuları

 

Dış politika başlıkları da toplantıda görüşülecek en sıcak konular arasında bulunuyor. 

 

Kuzey Kore’nin nükleer programı, Çin’in Doğu ve Güney Çin Denizi’nde egemenlik iddiası, Ortadoğu’da yaşanan gelişmeler, sığınmacı krizi, terörle mücadele, Rusya’nın Ukrayna’daki faaliyetleri, toplantıda görüşülecek en önemli dış politika konuları olarak dikkati çekiyor. 

 

Ev sahibi Japonya’nın, Pekin’e karşı işbirliği için fikir alışverişinde bulunması bekleniyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X