Kredi derecelendirme kuruluşunun “Küresel Makro Görünüm” raporunda, G-20 ülkelerinin bu yıl yüzde 2,7 büyüyeceği öngörüsünün devam ettiği kaydedildi. G-20 ülkelerinin ortalama ekonomik büyümesinin 2016 yılında ise yüzde 3’e yükselmesinin beklendiği bildirilen raporda, “G-20 ülkeleri için 2015 ve 2016 yıllarına dair yıllık ortalama büyüme öngörümüz halen finansal kriz önceki seviyelerin altında. Moody’s G-20 ülkelerinde ekonomik büyümenin önümüzdeki beş yıl içerisinde finansal kriz öncesindeki seviyelere ulaşmasını beklemiyor” denildi.
Rapora ilişkin değerlendirmede bulunan Kredi Politikası Kıdemli Başkan Yardımcısı Marie Diron, “ABD’deki toparlanma ve daha düşük olan Euro Bölgesi ve Japonya’daki büyüme, Çin’deki yavaşlama, Latin Amerika’daki negatif büyüme ile baskılanacak. Çin’deki varlıklarda devam eden sert ve uzun süreli fiyat düzeltmesi, G-20 ülkelerindeki büyümenin temel beklentilerimizin altında azalmasına neden olabilir” ifadelerini kullandı.
Moody’s raporunda Çin’in hisse senedi ve konut fiyatlarında oluşabilecek fiyat düzeltmelerinin gelecek iki yıllık dönem içerisinde temel riskler arasında olduğunu kaydedilirken, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) beklenen faiz artışının ve Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nden çıkış olasılığın da mevcut riskler arasında olduğu belirtildi.
Çin’in bu sene sonu itibariyle yüzde 6,8, gelecek sene ise yüzde 6,5 büyümesinin beklendiği bildirilen raporda, “Borsadaki düzeltmenin Çin’in büyümesine dikkate değer derecede etki etmesi olasılığı yok. Renminbideki (yuan) değer kaybının da dikkati çekici bir ekonomik etkisi yok olmayacak” ifadeleri kullanıldı.
Raporda, ABD ekonomisinin ise bu yıl sonunda büyümesinin yüzde 2,4 seviyesinde gerçekleşeceği, 2016 yılında ise yüzde 2,8’e yükseleceği öngörüsüne yer verilirken, ABD’deki güçlü istihdam artışının, yüksek şirket karlılıklarının ve olumlu finansman koşullarının ve artan talep seviyesinin ekonomide daha hızlı büyümeye işaret ettiği belirtildi.
Moody’s raporunda Euro Bölgesi için ise bu sene ve gelecek sene yüzde 1,5 büyümenin beklendiği belirtilerek, “Euro’daki zayıflık ve düşük petrol fiyatları bölgenin ekonomisini güçlendirdi” değerlendirmesinde bulunuldu.
Japonya’nın büyüme öngörülerini artıran birkaç ülkeden biri olduğu kaydedilen raporda, Brezilya, Endonezya, Kore ve Meksika’nın 2015-2016 büyüme tahminlerinin ise aşağı yönlü revize edildiği belirtildi.
Raporda, dünyada mevcut arzın talebin üzerinde olmaya devam ettiği vurgulanarak, “Brent petrol fiyatının 2016 yılında bu yılki ortalama 55 dolar seviyesinin sadece biraz üzerinde, ortalama 57 dolar seviyesinde olmasını bekliyoruz” denildi.