Flaş açıklama! Sütte kriterler değişti

Tarım ve Orman Bakanlığınca yapılan düzenlemeyle sütler protein yönünden zenginleştirilebilecek.

Flaş açıklama! Sütte kriterler değişti

Tebliğle “laktozsuz süt” ve “laktozu azaltılmış süt” ile ilgili düzenleme yapıldı.

Buna göre, laktoz oranı yüzde 0,1’in altına düşen sütler “laktozsuz süt” olarak isimlendirilebilecek.

Sütün yağlılık sınıflandırması Avrupa Birliği’ne uyumlu olarak tekrar düzenlenirken, önceki düzenlemede yüzde 2,8 olan inek sütünün protein oranı yüzde 2,9 olarak kabul edildi.

Süt ürünlerinin resmi adları, “pastörize süt”, “sterilize süt”, “yüksek sıcaklıkta pastörize süt”, “UHT süt” olarak yeniden belirlendi.

Tebliğe göre içme sütleri, koyun, keçi, manda ve inekten elde edilecek. Bu sütlere farklı hayvan türlerine ait sütler karıştırılamayacak.

İçme sütü üretiminde sadece çiğ ve pastörize süt kullanılabilecek ve tebliğ kapsamında süt tozundan süt üretimi yapılamayacak.

Düzenlemeyle yağ standardizasyonunun sadece krema ve sütle yapılabileceği de hükme bağlandı. 

Tebliğ uyarınca sütler protein yönünden zenginleştirilebilecek, içme sütlerinin protein içeriği “süt proteini” ile artırılabilecek. 

Tebliğin yayımı tarihinden önce faaliyet gösteren gıda işletmecilerine 31 Aralık 2019’a kadar geçiş süresi verildi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X