Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turan Karadeniz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, her ürünün belli bir olgunlaşma ve hasat zamanının olduğunu söyledi.
Bu ürünlerin başında fındığın geldiğini belirten Karadeniz, “Üreticilerimiz 10 ay heyecanla fındığın hasat zamanını bekliyor ama belli nedenlerle bazen ürünlerini erken hasat edebiliyor. Dolayısıyla bu, son derece yanlış” dedi.
Karadeniz, üreticilerin fındıklarını tam zamanında hasat etmelerini tavsiye ederek, “Çiftçilerimiz hasat zamanını yakalayıp ürünlerinin tam olgunlaştığında hasat etmeleri faydalarına olacaktır” diye konuştu.
Erken hasat edilen fındıkta eziklerin oluşmasıyla raf ömrünün de çok kısa olacağını belirten Prof. Dr. Karadeniz, “Bunun yanında fındığın tadı ve aroması da tam oluşmayacak. Yine fındık ağırlık kaybı yaşayacak. Bu da fındıkta ürün kaybı anlamına geliyor” ifadelerini kullandı.
Karadeniz, fındığın milli ürün olarak düşünülmesi gerektiğinin altını çizerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Üreticilerimiz belki ‘fındık benim, erken toplayabilirim’ gibi bir düşünce içerisine girebilir ama bugünün şartlarında ilgili kurumlar da buna izin vermemektedir. Dolayısıyla fındık milli bir ürünümüzdür. Zamanında hasat edilmesinde fayda var. Tam olgunlaşmamış fındık rekolte kaybına neden olacaktır. Olgunlaşmadan toplanan fındıkta yağ, protein ve birçok kimyasal bileşenler tam anlamıyla istenilen düzeyde olmayacaktır. Erken hasat edilen fındıklar içini tam dolduramadığı için bunların depo ömürleri de kısa olacaktır. Fındığın depoda küflenme ve aflatoksine maruz kalma oranı yükselecektir.”
Fındığın dalından değil tam olgunlaştıktan sonra yerde toplanmasının son derece doğru olacağını vurgulayan Karadeniz, “Fındık tam olgunlaştıktan sonra kendiliğinden yere dökülmeye başlayacaktır. Üreticilerimiz bu zamanı beklemelidir. Yerden toplanan fındık daha kaliteli, randımanlı ve ağır olacaktır. Bu da üreticinin yararınadır. Bunun dışındaki uygulamaları asla tasvip etmiyoruz” diye konuştu.
Erken hasat 30 bin ton kayıp demek
Yaptıkları bir araştırmada her yıl erken hasat edilen fındıkta yaklaşık 30 bin ton ürünün kayba uğradığının altını çizen Karadeniz, sözlerini şöyle tamamladı:
“Bugün, İspanya’nın fındık rekoltesi 15-20 bin ton aralığında, ABD’nin en fazla üretimi 40 bin tonlara çıkıyor. Dolayısıyla bizim erken hasatla ve daldan toplamak suretiyle ağırlık kaybımız bir İspanya’nın, bir ABD’nin ya da bir Azerbaycan’ın fındık üretimine denk geliyor. Dolayısıyla erken hasat sonucu ciddi anlamda ürün kaybımız söz konusu. Her yıl yaklaşık 30 bin ton ürünümüz kayba uğruyor. Üreticilerimiz lütfen bunları bilerek erken hasattan kaçınsınlar.”