Alınan bilgiye göre, 17-25 Aralık 2013 süreci sonrasında PETKİM’deki gelişmeleri izleyen istihbarat birimleri, PETKİM’in ve Türkiye SOCAR Enerji AŞ’nin alt şirketi olan Star rafinerisinin FETÖ’nün örgütlendiği ve finans desteği sağlanan önemli bir alan olduğunu tespit etti. FETÖ’nün PETKİM’deki yapılanmasına ilişkin bilgilerin elde edilmesiyle bu yöndeki operasyonlar hızlandırıldı.
İzmir’de FETÖ/PDY soruşturması kapsamında sözde “Karşıyaka eyalet yapılanması”nın ortaya çıkarıldığı ve örgütün elebaşı Fetullah Gülen’in yeğeni Mehmet Mezher Gülen’in de aralarında bulunduğu 14 kişinin tutuklandığı 17 Mayıs’taki operasyonda elde edilen bazı bilgiler ile şüphelilerin emniyette ve savcılıktaki ifadeleri, örgütün PETKİM’deki yapılanmasının deşifre edilmesini sağladı.
FETÖ’nün PETKİM’de özellikle 2011 yılından itibaren etkin olmaya başladığı, bu tarihten itibaren örgütle bağlantılı kişilerin etkin konuma geldiği, yönetici, mühendis ve diğer bölümlere işçi alımları için kurulan komisyonlarda FETÖ’nün rol aldığı iddia edildi.
Bu komisyonun, FETÖ/PDY yapılanmasında aktif rol oynayan kişilerin işe yerleştirilmesini sağladığı ayrıca örgüt tarafından kurdurulan şirketlerin PETKİM’e taşeron olarak alındığı, buranın örgütün önemli finans kaynağı haline getirildiği öne sürüldü.
– Enerji sektöründe etkin rol almak istemişler
PETKİM’e 2011 yılından itibaren işçi veya mühendis olarak işe alınanların çoğunun örgütün hazırladığı listeler üzerinden işe alındığı iddia edildi.
İzmir’de mayıs ayında düzenlenen FETÖ/PDY operasyonunda gözaltına alınanların ifadelerinde, örgütün 2011 yılından itibaren Türkiye’de “enerji sektöründe etkin rol alma” hedefiyle hareket ettiği bilgisi yer aldı.
– Genel Müdür Korkut da gözaltına alınmıştı
İzmir Cumhuriyet Başsavcı Vekili Okan Bato tarafından yürütülen soruşturma çerçevesinde 31 kişi hakkında gözaltı kararı verilmesi üzerine, Terörle Mücadele ile Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, PETKİM lojmanlarının da aralarında yer aldığı, İzmir, İstanbul ve Manisa’da 31 adrese eş zamanlı operasyon düzenlemiş, 3’ü yabancı uyruklu 19 kişi gözaltına alınmıştı.
FETÖ’nün darbe girişimi sonrası örgütle bağlantısı olduğu öne sürülen PETKİM Genel Müdürü Saadettin Korkut, istifa etmesinin ardından İzmir Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince gözaltına alınmıştı.
Şirkette bazı üst düzey yöneticiler de istifa etmiş, 200’e yakın çalışan da FETÖ ile bağlantılı oldukları iddiasıyla görevden alınmıştı.