Özellikle salatalara kattığı koku ve tat ile çoğumuzun sevdiği dereotu, ayrıca çorba, balık, et yemekleri ve soslarda da aranılan vitamin ve mineral deposudur.
İşte dereotunun faydaları
Ülkemizde her bölgede yetişen dereotu ıtır kokulu, sonbahar aylarında toplanan ve çiğ olarak tüketiliyor.
Mide bulantısından ağız kokusuna, gaz sancısından diyabete çok sayıda faydası bulunan dereotu, fosfor, bakır, magnezyum, A ve C vitaminleri ile potasyum, kalsiyum, demir ve çinko yönünden çok zengindir. Bir tutam dereotu bir yetişkinin C vitamini ihtiyacının % 40’ını, A vitamini ihtiyacının ise % 43’ini karşılıyor.
Sindirim sisteminin aktif olarak çalışmasını destekleyerek sindirim sistemindeki aksaklıkların neden olduğu hazımsızlık, mide ağrıları ile mide kramplarının tedavi edilmesinde yardımcı oluyor.
Gaz problemi yaşayanlar için birebir olan dereotu gazı söktürüyor.
Dereotu içerdiği uçucu yağlar ve B vitamini sayesinde sakinleşmeyi sağlıyor ve uykusuzluğu gideriyor.
Zengin miktarda kalsiyum içerdiğinden dolayı kemik sağlığını koruyor.
Dereotu diyabet hastalığına iyi geliyor, doğal insülin görevi görüyor.
Aşırı gaz sorununu gideriyor.
Bağışıklık sistemini güçlendiriyor, etkili bir antibakteriyal aktivite sağlıyor.
Dereotu hıçkırığı gideriyor.
İshali gideriyor.
Dizanterine alternatif tedavi olarak kullanılıyor.
İltihap ve romatizmal artrit, gut, ve artrit gibi hastalıklarla ilgili ağrıları azaltmaya yardımcı oluyor.
Romatizma, eklem iltihabı ve gut hastalığı gibi hastalıklardan kaynaklanan ağrıların giderilmesine katkı sağlıyor.
Regl düzensizliklerini dengeliyor.
Solunum yolu sorunlarını gideriyor.
Ağız ve diş sağlığını korur. Dereotu yaprakları, çok iyi birer doğal ağız bakım ürünleridir, ağız içinde oluşan enfeksiyonları gidermeye yardımcı olur ve enfeksiyon oluşumunu önlüyor.
Kanser tedavisinde kullanılıyor.
Kemik kaybını önlemeye yardımcı olur.
Depresyonu azaltıyor.
Kolesterolü düşürüyor.
Epilepsi tedavisinde kullanılıyor.
Dereotu zayıflatır mı?
Dereotu zayıflamak isteyenler, ideal bir bitkidir. Kalorisi düşük dereotu yoğurt ile birlikte tüketilebilir. Kalsiyum, magnezyum ve demirin iyi bir kaynağıdır ve aynı zamanda antioksidan, anti-enflamatuar, anti-viral özellikleri bilinen flavonoidler içeriyor. Tüm bu besin içeriği sayesinde kilo verirken vitamin ve mineral eksikliğinden korur.
Yemeklerden 15 dakika önce 1 yemek kaşığı kıyılmış dereotu yerseniz sofradan daha erken kalkarsınız. Tokluk hissi vererek fazla yemeyi engelliyor.
Ara öğünlerinizde bir kase cacığın ya da yoğurdun içerisine dereotu ekleyerek tokluk hissi verebilirsiniz.