Et spekülatörlerine BUYSAD’dan tepki

Arz-talep dengesizliği, girdi maliyetleri, dünyadaki ve Türkiye’deki olumsuz gelişmeler nedeniyle sürekli artan kırmızı et fiyatları, hem ilgili sektörleri, hem vatandaşların tepkisini çekiyor. Ramazan ayının kapımızı çaldığı şu günlerde et fiyatlarının yeniden yükselişe geçmesi, spekülasyon (vurgunculuk) ve maliyet artışları bazında yeni tartışmaları da beraber getirdi.

Et spekülatörlerine BUYSAD’dan tepki

Ramazan ayı öncesi kırmızı et fiyatlarındaki artışa Bursa Yemek Sanayicileri Derneği (BUYSAD) Başkanı Coşkun Dönmez de tepki gösterdi. Dönmez yaptığı açıklamada, her yıl Ramazan ayında spekülatörler tarafından aynı filmin sahnelendiğini söyledi. Perakende noktalarında dana kıymanın kilosunun 250 liraya, kuşbaşı etin kilosunun da 300 liraya yükseldiğini belirten Dönmez, söz konusu artışların maliyet kaynaklı olmadığını vurguladı.

DAHA CİDDİ ÖNLEMLER ALINMASI GEREKİR

Başkan Dönmez, Türkiye’de tarımsal üretimin zaten istikrarsız bir çizgide olduğunu, hem dünyada hem Türkiye’deki olumsuz gelişmelerin kırmızı et fiyatlarını sürekli artırdığını kaydetti. Fiyat artışlarının herhangi bir maliyet artışına dayanmadan özellikle Ramazan ayı öncesinde yapılmasını fırsatçılık olarak nitelendiren Başkan Dönmez, spekülatörlere karşı devletin daha ciddi önlemler alması gerektiğini söyledi.

Fiyatlar karşısında hayvan ve kırmızı et ithalatının başlatılmasını, ayrıca Et ve Süt Kurumu’nun Ramazan ayı boyunca et fiyatlarını sabitleme kararı almasını yerinde bulduğunu ifade eden Coşkun Dönmez, ancak müdahalede geç kalındığı görüşünü savundu. Kırmızı et fiyatlarındaki yükselişin birçok nedeni olduğunu, maliyet artışları, pandemi ve dünyadaki savaşların etkisini görmezden gelmediklerini kaydeden Başkan Coşkun Dönmez, “Tüm bunlar yetmiyormuş gibi, Ramazan ayını bahane ederek fırsatçılık yapanlara hoşgörüyle yaklaşmamamız mümkün değil. Endüstriyel yemek sektörü olarak zaten tarımsal gıda fiyatlarındaki artıştan en çök etkilenen sektörüz. Kırmızı et de bizim en önemli hammaddemiz. Durup dururken fırsatçıların fiyatları yükseltmesiyle bizim de maliyetlerimiz değişiyor. Müşterilerimize karşı sorumluluklarımız var. Ama bu artışları biz de fiyatlara ansıtmak zorunda kalıyoruz.” dedi.

HAYVAN SAYISINI ARTIRMALIYIZ

BUYSAD Başkanı Coşkun Dönmez, hükümetin son 15 yılda zaman zaman ithalat yaparak fiyat artışlarını baskılamaya çalıştığını, ancak geçici önlemlerin sorunun kökten çözümünü sağlayamadığını bildirdi.  Kırmızı et fiyatlarının ancak arz-talep dengesinin sağlanmasıyla frenlenebileceğini, bunun yolunun da hayvan varlığı sayısının artırılmasından geçtiğine değinen Dönmez, şunları kaydetti.

“Türkiye’deki tarımsal üretim maalesef çok istikrarsız seyrediyor. Hayvancılığın geliştirilmesi, hayvan sayısının artırılması gerekiyor. Bunun için hayvan yetiştiricilerinin ciddi şekilde desteklenmesi lazım. Arz-talep dengesinin olmadığı bir yerde, geçici çözümler işe yaramıyor. Dünyada enerji maliyetlerindeki artış, pandemi, savaşlar, kuraklık gibi olumsuzluklar anında iç piyasaya yansıyor. Bu yılın ilk üç ayında et fiyatları inanılmaz arttı. Şimdi hükümet ithalat kozunu devreye soktu, ama ne kadar faydası olur hep birlikte göreceğiz. Et ve Süt Kurumu’nun fiyatları Ramazan ayında sabitleyecek olması iyi bir şey. Ama o fiyatlardan vatandaş yeterince yararlanabilecek mi bu meçhul.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X