Gemlik Belediyesi’nin organizasyonuyla Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri ile bir araya gelen 88 yaşındaki Eşref Kolçak, 101 yaşındaki Türk sinemasının son 70 yılının özetini yaptı. Öğrencilerin sorularını cevaplayan Kolçak, babacan bir öğretmen gibi kimi zaman kızdı, kimi zaman güldürdü, kimi zaman da hüzünlendirdi. Marangozluk, tesviyecilik ve gazete dağıtıcılığının ardından sanat hayatına amatör tiyatrolarda figüran rollere çıkarak adım atan Kolçak, sinemaya 1947 yılında Cahide Sonku’nun oğlunu oynadığı “Fedakar Ana” isimli filmle başladığını söyledi.
Çocukluğunun ve gençliğinin Türkiye’sinin ekonomik ve sosyal hayatı konusunda çarpıcı açıklamalarda bulunan Kolçak, 1951 yılında oynadığı “Affet Beni Allah’ım” ve aynı dönemde Ayhan Işık’ın oynadığı “Kanun Benim” filmlerinin Türk sinemasını tiyatrodan kopardığını ifade etti. Eşref Kolçak, bugüne kadar 131 sinema filminde rol aldığını kaydetti.
Gemlik’te kayınvalidesinin yazlığı bulunduğunu ve arada sırada gelip gittiklerini anlatan Kolçak, Şile’nin liman sonrası plajının talan edilmesinin ardından Gemlik ve Kumla sahillerinin gözde olduğunu açıkladı. 31 yıldır Gemlik’te yaşadığını bildiren Kolçak, “Gemlik’i” 7 bin yıllık, tarih, kültür ve turizm şehri olarak ifade etti.
Sinemadan tek kazancının “Sizlerin Sevgisi” diye açıklayan Eşref Kolçak, Türk sinemasının 2007’deki “Güle Güle” filmi sonrasında canlandığını bildirdi. Kolçak, “131 filmden sadece 3’ü bana para verdi. 128 filmden para almadım. 350 bin dolar teklif ettikleri bir ABD filmi Urfa’da çekilecekti. En büyük teklif o filmden geldi. Tam çekimlere başlayacaktık, 11 Eylül’de Amerikan ikiz kulelerine, Wall Stret’e saldırılar yapıldı. Bu yüzden o film çekilmedi” dedi.
Türk sinemasında yaşanan nankörlüklerin seyircinin alkış ve sevgisi ile hafiflediğine dikkat çeken Eşref Kolçak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Kültür Bakanlığı yetkilileri ile görüşerek, 71 yıllık sanat hayatının telif hakkını isteyeceğini söyledi. Senaryoda kendini bulmadığı hiçbir filmde rol almadığını ve almayacağını anlatan Kolçak, Ben rol yapmasını bilmem. Ben oynuyorum” diye konuştu.
Her şeye rağmen pişmanlığı olmadığını ifade eden Kolçak, telif hakkı uygulamasının sanat ve sanatçı camiasının geleceği açısından örnek olacağını sözlerine ekledi.