Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, yemek çeklerindeki yüksek komisyon oranları ile esnafın hakkının yendiğini ileri sürdü.
Palandöken, yaptığı açıklamada, yeme içme sektöründe yaygın olarak kullanılan yemek çeklerinde komisyon oranlarının yüzde 9’a dayandığına dikkati çekerek, bu komisyonların lokantacı, yemek büfeci, pizzacı esnafını zora soktuğunu kaydetti. Komisyonların azaltılması gerektiğinin altını çizen Palandöken, her gün milyonu aşan kullanıcısı ile 4 milyar liralık bir pazarda etkili olan birkaç şirketin komisyonları yüksek tuttuklarına işaret etti.
EMEĞİMİZE ORTAK OLUNUYOR
Palandöken, bu şirketlere yılda 360 milyon lira komisyon ödendiğini kaydederek, ”Yemek kartı piyasasında esnafın hakkı yeniyor. Bu kadar yüksek komisyonlarla emeğimize ortak olunuyor. Esnaf yüzde 9 kazanamazken, yemek çeki firmalarına bu kadar yüksek komisyon ödüyor” değerlendirmesinde bulundu.
AMACININ DIŞINDA KULLANILIYOR
Yemek çeklerinin amacının dışında kullanıldığına dikkati çeken Palandöken şöyle devam etti: ”Firmalar çalışanlarına yemek için çek dağıtıyor ama başka ihtiyaçları karşılamak amacıyla alışverişte kullanılıyor. Giyim kuşam, tatil köyleri, hatta akaryakıt alımında bile kullanılan yemek çekleri sistemde kaçağa yol açıyor. Çalışanlarına yemek kartı dağıtan firmalarda, çalışanlarının yemek yemeyerek veriminin düşmesine neden olduğu için kartların başka alışverişlerde kullanılmasına karşı çıkıyor. Ayrıca kart firmalarının ödemelerini geciktirmeleri, altyapı eksiklikleri, sık sık bozulan POS makinaları, yüksek bakım servisi ücretleri, habersiz yapılan sigorta ve ekstra kesintiler esnafın kazancını daha da düşürüyor. Mutlaka alınan komisyonlara bir sınırlama getirilerek, amacına uygun kullanımına yönelik yasal düzenleme yapılmalıdır.”