ASLIHAN AYDIN
Bursa Sanayici ve İşadamları Derneği (BUSİAD) Yenilikçilik ve Yaratıcılık Uzmanlık Grubu ve Uludağ Üniversitesi işbirliğinde düzenlenen Yenilikçilik ve Yaratıcılık Sempozyumu’nun 7’incisi dün Podyum Davet’te gerçekleştirildi. Yemeksepeti.com Kurucusu Nevzat Aydın, İnovasyon ve Pazarlama temalı sempozyumda yaptığı konuşmada, girişimcilik hikayesini anlattı. Her zaman için insanların hayatlarını kolaylaştıracak bir şeyler yapma amacında olduğunu ve sitenin de bunun sonucunda ortaya çıktığını belirten Aydın, firmayı 4 ortak ile birlikte toplam 80 bin dolar maliyetle kurduklarını anlattı. 660 milyon dolara sattıkları şirketin değerinin şu anda 1 milyar dolar civarında olduğuna dikkati çeken Aydın, ”15-16 yıl önce bu işe başladığında girişimcilik diye bir kavramın olmadığını vurguladı.
TÜRKİYE’DE ÖNÜ AÇIK
Aydın konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “Kendi işimi yapıyorum derdim, buna da insanlar dudak bükerdi, ‘çalışacak iş bulamamış herhalde’ derlerdi. Tabiri yerindeyse girişimciye kız vermezlerdi. Artık daha hoşlanılan bir kelime haline geldi. Şimdi ise kurtuluşun girişimcilikten geçtiği görülüyor. Bazen gençler karamsar oluyor. ‘Sizin kurduğunuz zaman yapılacak çok iş vardı, artık hepsi yapıldı’ diyorlar. Böyle bir şey yok. Her yeni iş ile başka işlere yol açıyorsunuz. Özellikle Türkiye gibi gelişmekte olan pazarın, girişimcilik anlamında önünün açık olduğunu düşünüyorum.”
TUTKU OLMAZSA OLMAZ
İyi bir girişimcide tutkunun olmazsa olmaz özelliklerden biri olduğuna dikkat çeken Aydın, “İnsanların hayatında herhangi bir işe tutkusunun olması gerekiyor. Belli bir konu özelinde, daha farklı, daha duyarlı bir şekilde bakabilen ve derinlemesine o konuya inebilen bireyler olması gerekiyor. Ayrıca bunun yanı sıra öğrenmeye açık olmalı. Ben de öğrenmeye açık olmasaydım, yemeksepeti.com bu konumda olmazdı” dedi. İşletmeyi kurarken en iyi arkadaşımla yaparım diye yola çıkmadığını ifade eden Aydın, “Bunu yapsaydım, ne ortada yemeksepeti.com ne de arkadaşlık kalırdı. Tanıdığım, bildiğim, güvendiğim, arkadaşım olan o pozisyona en uygun insanları seçmeye çalıştım. Ben kendimde neyin eksik olduğunu biliyordum, bu yüzden eksik olduğum yönleri arkadaşlarım ile tamamlamaya çalıştım” diye konuştu.
İNOVASYON ÇALIŞMALARI YETERLİ DEĞİL
BUSİAD Başkanı Günal Baylan, dünya ekonomisinde bilgiyi ekonomiye aktararak varlık göstermenin, inovasyondan geçtiğini söyledi. Pek çok ülkenin inovasyonu devlet politikalarının odağı haline getirdiğini dile getiren Baylan, “Ülkemizde de konuya ilginin arttığını, desteklerin çoğaltıldığını memnuniyet verici biçimde izliyoruz. Ama şu anda ekonomi ve iktisadi kalkınma açısından değerlendirildiğinde çalışmaların yeterli olmadığını olmadığına şahit oluyoruz” dedi.